Какво да си купим от различните краища на света?

By март 29, 2017Uncategorized @bg

Тайланд

Дрехите и аксесоарите от коприна, произвеждани в Тайланд са от най-високо качество, което ги прави желан и практичен подарък. За любителите на рома, азиатската страна предлага „магическия ром“ Кох Самуй, който се отличава с прекрасен вкус и разумна цена. Кокосът  е на почит в Тайланд. Посетителите могат да намерят различни продукти от плода – известното местно кокосово масло, СПА продукти, сувенири от кокосова черупка и различни бонбони и сладкиши.

Индия

Невероятната Индия предлага голям избор от интересни и автентични подаръци. Нашата класация се оглавява от чая, произвеждан в Дарджилинг. Той може да бъде черен, зелен или бял и се характеризира с пикантен мускусов аромат. Това, което може до допринесе за подсилване на вкуса на горещата напитка е именно следващото ни предложение: подправка за чай „Масала“. Има най-различни видове, в зависимост от личните предпочитания. Продуктите, които представляват огромен интерес за повечето посетители са именно аюрведичните. По-известните марки, които ги предлагат са: Биотик, Хималая, Шахназ Хербъл и др. Аюрведа е древна индийска система за природна и холистична медицина.

Шри Ланка

Както своя съсед Индия, Шри Ланка предлага уникални чайове. Най-известният от тях е цейлонският. Още от колониалните времена страната се е славила с този вид гореща напитка, както и със своите подправки, от които цейлонската канела е най-скъпа и високо ценена.

Занаятчийството е добре развито в Шри Ланка. Красивите керамични съдове и цветните сувенири във форма на слонче са прекрасен и лесно преносим подарък за близки и приятели.

Виетнам

Шапка във формата на конус – Non La – традиционен символ на Виетнам. Още през 13ти век виетнамците са носели Non La на оризовите полета, за да се предпазват от жаркото слънце. Удобни и полезни тези шапки се използват и до днес, най-вече в аграрните райони на страната. Цените варират от 3 до 10 долара.

Сувенири от бамбук – винаги са ръчно изработени и можете да си изберете в различен цвят. Кошници, купи, корабчета, каквото можете да поберете в багажа за вкъщи. Освен, че са евтини, те са и направени от екологични материали. Средно цените за една бамбукова кошница са около 4-5 долара.

Копринени картини – Виетнамската коприна е изключително известна по света, а чудесен подарък от Виетнам би бил копринената картина. Те се рисуват върху копринени платна. Деликатният бял цвят в небето, водата или в нечий портрет е всъщност коприната. Красотата на тези картини е опияняваща. Цените варират в зависимост от уменията на художника, но можете да си купите копринена картина, изобразяваща пейзаж, например за около 15 долара.

Камбоджа

Кокосови купи – Можете да ги откриете в различни цветове. Една кокосова купа струва от 3 до 5 долара, но ако си купите комплект би ви излязло доста по-евтино. Всяка от купичките в комплекта ще бъде разбира се в различен цвят. Може прекрасно да красят офиса Ви например.

Оризово вино – Камбоджанското оризово вино е определено вкусно. Обикновено е смесено с местни билки или плодове. Уникален подарък е, тъй като то не се разпространява извън Камбоджа и няма как да намерите друго такова във вашата страна.

Сапуни, ръчна изработка. – Те са 100% натурални и всеки един ухае различно от другия. Кмерското къри е едно от най-търсените ухания в Камбоджа, тък като е уникално за страната. Освен, че ще пренесете уханието на Камбоджа вкъщи, то Вие ще и помогнете на нуждаещи се хора, защото 10% от служителите, които ги изработват са хора с увреждания.

Япония

Сладки с вкус на Мача (Matcha) – От изискани гурме сладкиши до обикновени бонбонки, можете да откриете голямо разнообразие от сладкиши с вкус на Мача. Можете да си ги хапвате, докато пиете зелен или черен чай. Чудесни са и за подарък. Приготвят се с фино смлян прах от специално отглеждан зелен чай.

Ветрило Сенсу (sensu) – е традиционно японско ветрило. Можете да го откриете навсякъде, в различни цветове и с различна декорация. Компактно е и би било страхотен сувенир за някой близък човек.

Оригами – защо да не си купите оригинални оригами от вискокачествена хартия washi в красиви цветове и с различни японски орнаменти. Леки са, лесно се побират в багажа и са оригинален сувенир от Япония.

Малайзия

Традиционно малайзийско официално облекло за дами – Baju Kebaya . Включва: блуза и дълга пола, които описват тялото. Цената за целия комплект варира от качеството на материалите, приблизително към 35 Щ.Д..

Калаени стоки. Малайзия е известна с производството на качествени стоки от калай. Може да избирате от декорирани домакински принадлежности, вази, статуетки и други. Можете да си купите малка, калаена ваза на цена около 35 Щ.Д.

Чукук Сангул (Cucuk Sanggul) е традиционна малайзийска фиба за коса, направена от злато, сребро или друг материал. Обикновено е дълга и тънка, а краят й е декориран. Такива фиби са били използвани в миналото от булките да прикрепят традиционните си прически към тила. Можете да си купите модерна Чукук Сангул за около 44 Щ.Д.

Традиционно хвърчило или Wau. Обикновено се изработва в районите Келантан и Теренгану. Wau Bulan „Лунното хвърчило“ е най-популярното и се използва като символ от националния въздушен превозвач. Wau е голямо по размер и не би могло да се побере в куфара Ви, затова повечето магазини продават негови миниатюри. Цените варират от 7 Щ.Д, до няколко стотин.

Сонгкет (Songket) традиционен малайзийски плат, който се прави от копринени и златни нишки, заедно с други текстилни материали, за да се получи уникален плат. Сонгкет обикновено е доста скъп. Можете да си купите късо парче плат за около 13 Щ.Д. от Централния пазар или да си вземете за сувенир кутия за бижута, обшита със сонгкет за около 30 Щ.Д.

Перли от района на Сабах. Естествените перли от бреговете на Сабах са обикновено с розов, сив и бял оттенък. Ако си купите пръстен, гривна, обици или друг перлен накит в Малайзия ще Ви излезе доста по-евтино, от колкото където и да е било другаде. Перлен пръстен може да струва от 3,5 Щ.Д до няколко стотин.

Малайзийски Додол (Dodol). Посещението Ви в Малайзия няма да бъде пълноценно, ако не пробвате или не вземте за подарък малайзийски Додол. Това са традиционни карамелени сладкишчета /като лакта/ . Лекпкав, гъст и тъмен карамел, приготвен от кокосово мляко, оризово брашно и палмова захар. Пандан и Дуриан са два различни вкуса. Пандан са известни с уникално, сладкото си ухание, приготвени от листото на дървото Пандан. Додолите Дуриан се приготвят от плодовете дуриан. Сладкишчетата обикновено са в триъгълна форма, опаковани в целуфан и в различни разфасовки. Цените варират според размера на разфасовката от 5 до 10 Щ.Д.

Интересен сувенир са ръчно изтъканите от бамбук, ратанови палми, кокосови черупки, панданово дърво или листа от менгкуанг (mengkuang) дамски и мъжки портмонета. Кокосовите биха Ви стрували от 3 до 5 долара, а тези от ратан около 6.