Цветни истории: Кьокенхоф и Уено

By април 10, 2017Uncategorized @bg

„Кьокенхоф“ – чудните холандски градини

„Кьокенхоф“ се намира в Лис, Холандия в близост до Амстердам. В превод от холандски името му означава „градината – кухня“ и това не е случайно. Историята на градините датира от 15-ти век, когато графиня Жаклин Баварска е беряла плодовете и зеленчуците си от там.

Замъкът „Кьокенхоф“ е построен през 1641г. и имотът се е разпростирал на над 200 хектара площ. Ландшафтните архитекти Ян Зохър и Луи Пол Зохър, които също са проектирали известния амстердамски парк „Вонделпарк“, са реновирали зелените площи пред двореца през 1857г.

През 1949г., екип от 20 износители на луковици са съставили план за използване на имота като перманентна изложба на цветя, което поставя началото на пролетния парк „Кьокенхоф“. Той отваря врати през 1950г. и жъне неминуем успех с 236 000 посетители. През 2017г., 68-то провеждане на събитието ще е посветено на холандските дизайни.

Кьокенхоф се е превърнал в световноизвестна атракция, която е в разцвета си веднъж годишно. През 2017г. посетителите могат да се насладят на над 7-те милиона лалета и други цветя от 23-ти март до 21-ви май.

Сакура и паркът „Уено“

От късен март и дори до ранен май, посетителите на Япония могат да се насладят на разцъфналите розови черешови дръвчета „Сакура“. Градините с тези нежни цветове са пръснати навсякъде по страната: Токио, Нагоя, Осака, Киото, Нагасаки, Сапоро и др. Очаква се посетителите да могат да се насладят на омагьосващата красота на черешите чак до ранен май в Сапоро.

Освен красиви, японските череши са и вкусни и се използват за редица традиционни храни като:

  • Анпан – сладка кифла, която обикновено е с пълнеж от паста от червен боб;

  • Сакураю – мариновани в сол черешови пъпки с гореща вода;

В Япония, черешовите дръвчета символизират облаците, които са краткотрайни като живота.

„Уено“ е един от множеството паркове сред бетонената джунгла на Токио, Япония. Паркът е сред най-посещаваните за „ханами“ или наблюдение на разцъфналите вишневи дръвчета. Дърветата се намират от двете страни на главната алея, създавайки усещането за разходка под красива розова арка. През зимата уличните лампи в „Уено“ светят в розово и създават усещане за топла пролет, а през aприл истинският цвят на черешите превръща мястото в приказка. Паркът е достъпен за всеки, който пожелае да се наслади на красотата на прочутата японска сакура.