КАРНАВАЛЪТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ПРЕЗ 2020 Г.

By януари 4, 2020Uncategorized @bg

КАРНАВАЛЪТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ПРЕЗ 2020 Г.

Най-малко половин милион туристи идват на карнавала във Венеция всяка година, така че желаещите да присъстват на церемонията през 2020 г. трябва да планират посещението си предварително. Факт е, че трябва да се резервират месеци напред хотели, маси в кафенета и билети за шоуто. Преди самия карнавал на практика няма свободни места, а и цените стават  доста високи.

Няма друго място в света, което да празнува карнавал като Венеция и всеки трябва да го изживее поне веднъж в живота си!

Венецианският карнавал се провежда ежегодно в различен период. Това се дължи на обвързването му с католическия Великден, който, както знаете, няма определена дата. Тържествените събития, по време на които местните жители и туристите обличат красиви костюми и слагат маски, започват малко повече от две седмици преди Великия пост. Откриването на карнавала винаги се пада в събота. Финалните конкурси, награди и концерти се провеждат в т. нар. Тлъст вторник – последният ден преди постите, когато можете доволно да се насладите на вкусотии и да се забавлявате, да се отдадете на плътски и духовни радости. Празненствата продължават до полунощ. Със звъна на камбаните всички развлекателни събития се прекратяват.

Важно! През 2020 г. Венецианският карнавал ще се проведе от 8 до 25 февруари включително.

Туристите, които искат да присъстват на карнавала в Рио де Жанейро през 2020 г., трябва да знаят, че датите му частично съвпадат с празниците във Венеция. В Бразилия пламенните танци в маскарадни и разголени костюми, както и състезанията и шествията по улиците на града ще се проведат от 22 до 25 февруари.

КОГА СЕ Е ПОЯВИЛ КАРНАВАЛЪТ

Историята на Венецианския карнавал датира от почти хилядолетие. Първото споменаване за него датира от 1094 г., въпреки че мащабните празненства са проведени за първи път през 1162 година. Те били посветени на победата над патриарх Аквилея. Оттогава започват да се провеждат ежегодно.

През 18-ти век Венецианският карнавал достига своя връх на разкоша. Става празник, който не знае граници. Карнавалът също така печели международно признание и привлича посетители от цяла Европа. Венеция била мястото за удоволствия и забавления на Европа и известна с това, че там се живее хубав живот. Била и центърът на хазарта, по същество Лас Вегас на своето време.

Венецианците безсрамно участвали в много разврат и гуляи, спокойни, че тяхната идентичност и грехове са скрити зад маските им. Имало много необуздани партита, незаконни връзки, хазарт и кървави борби с бикове. През този период карнавалът продължавал шест месеца! По това време и известният авантюрист, художник и „женкар“ Джакомо Казанова живее във Венеция.

Карнавалът е забранен за 200 години!

 

Когато Наполеон и неговите войски нахлуват във Венеция през 1797 г., Венецианският карнавал е на абсолютния връх на хедонизма. Французите били шокирани от това, на което станали свидетели по време на празненствата и забранили Венецианския карнавал.

Венецианският карнавал днес

Векове по-късно Венецианският карнавал остава най-голямото събитие в Италия! Карнавалът е възроден през 1979 г. от някои местни жители. Днес Венецианският карнавал е много по-семейно събитие. Празненствата имат лек намек за хедонизъм, но нищо подобно на предците си. По-голямата част от хедонизма сега се провежда в многото частни партита и маскарадни балове, които се случват по време на карнавала.

Карнавалът във Венеция днес е като историческо възстановяване и пресъздава времето, когато Венецианската република заемала елитно място в света и управлявала търговските пътища. Карнавалът все още има пищните партита, зашеметяващите костюмирани гуляйджии, известните венециански маски, венециански деликатеси, забавления, музика и многобройни спектакли, които ви дават възможност да изпитате какво е да си венецианец от миналото.

В наши дни основният атрибут на карнавала е венецианската маска. Според исторически данни тя започва да се използва не веднага, а приблизително през XIII-XIV век. Първоначално маската е била използвана с една цел – да се постигне социално равенство. Тъй като лицата са скрити, не е ясно кои са богатите и кои бедните. За производството на маски се използвали прости и достъпни материали – хартия и гипс. Боядисвали ги с бои. Сега се изработват от кожа и други скъпи материали, ръчно рисувани от известни майстори. Такава работа е скъпа. Понякога цената достига няколко хиляди долара, въпреки че по улиците на Венеция се продават евтини аналози.

С течение на времето черните наметала, които участниците в празненствата намятали, биват заменени от пищни и луксозни тоалети. През 1979 г. карнавалът придобива статут на официален празник. През 1996 г. се случи още едно важно събитие – известният моден дизайнер Пиер Карден написа химна, който сега звучи ежегодно при откриването на събитието. Интересен факт! В началото на 18 век правителството забранява да се носят маски извън дните на карнавала. Това решение е предизвикано от увеличаване на престъпленията, извършени с помощта на маски. Въпреки че само година по-късно решението е отменено.

Какво да правим по време на Венецианския карнавал?

Винаги е вълнуващо да си във Венеция, но Венеция по време на Карнавала е зашеметяваща! Присъединете се и се оставете да бъдете увлечени от енергията, ентусиазма, лудостта, магията, очарованието и веселбата на Венецианския карнавал. Представете си само, за целия карнавал улиците са изпълнени с маскирани участници, облечени в най-екстравагантните и сложни костюми и маски.

Разходете се из града и гледайте уличните представленения или се възхищавайте на разкошните костюми и великолепните маски, с които Венеция е известна. Можете да поздравите маскираните герои и да позирате за снимка или да се маскирате и вие и да бъдете част от маскарада. Ще се почувствате върнали се назад във времето, защото няма модерни сгради, които да развалят илюзията.

Или прекарайте вечерта, посещавайки някое от многото частни партита или маскени балове. Винаги можете да отидете на опера или концерт или на бар турове или да гледате някое от страхотните исторически възстановки и представления. Или просто само да се разходите из Венеция и да разгледате някои от нейните древни забележителности и значими места.

Гледайте някои от невероятните безплатни забавления, които се провеждат по време на карнавала. В целия град има множество паради, театрални представления, комедийни спектакли и музика на живо. Разбира се, има и безупречни възможности за хранене и трябва да опитате някои от местните специалитети.

А защо не да изпитате малко от романтиката на града, безброй поколения страстни любовници през вековете са възкликвали, че няма по-добро място от Венеция за романтика. Изживейте вечеря със свещи, разгледайте дворец, обикаляйте каналите на гондола за двама или си уговорете романтична среща под лунната светлина.

Площад Свети Марко – публични шоута и забавления

Ако цените на билетите и костюмите за маскарадните балове ви идват в повече, не се притеснявайте, има много безплатни събития по време на Венецианския карнавал. По-голямата част от безплатните развлечения се провеждат на площад Свети Марко, който е центърът на Венецианския карнавал. Програма за събитията от седмицата се показва на табла около площада.

На площада е издигната голяма сцена, на която ще можете да гледате ежедневните шоута на маскарадни костюми, музика на живо, театрални представления, комедийни спектакли и др. Задължително е да се видят церемонията по награждаването за най-добри маскарадни костюми, „Полетът на ангела“ и „Феста делле Мари“ (Празникът на Мариите), които са най-популярните безплатни карнавални събития.

Има и изобилие от модерни карнавални празненства с DJ сетове и улични партита, които се провеждат на площада. И като допълнение към вълнението, в края на деня празненствата ще завършат с епични фойерверки над Сан Марко.

МАСКЕНИ БАЛОВЕ

Карнавалът във Венеция е известен със своите частни партита и маскени балове. Повечето балове и партита са автентични венециански събития от 18 век, които все още се провеждат по подобен начин като преди. Ако искате да направите посещението си на Венецианския карнавал особено специално и незабравимо, струва си да присъствате на едно от тези бляскави събития!

Някои от тези партита са толкова ексклузивни, че дори приказната кръстница на Пепеляшка би имала трудности да ви вкара. Те се провеждат в древни венециански дворци и сгради. Там времето замира и позволява на гостите да отскочат 300 години назад в един свят на древно великолепие.

Повечето от баловете имат исторически дрес код за костюмите и няма да влезете без маска и костюм от висок моден стил. Повечето балове включват вечеря, напитки, забавления и музикални изпълнения. Закупуването на билет и костюм за много от тези балове може да бъде доста скъпо, но наистина това е върховното карнавално изживяване!

Най-добрият маскен бал…. Пищният бал на Казанова!

На 22 февруари 2020 г., финалната събота на карнавала, е едно от най-очакваните и ексклузивни събития на карнавала във Венеция – Големият карнавален бал на Казанова! Провежда се във великолепната обстановка на Palazzo Zeno във Венеция и ви гарантира незабравима вечер, пълна с магия, мистерия и вълнение!

Балът е вдъхновен от романтичната легенда за Джакомо Казанова, всичко е насочено към съблазняването на сетивата ви! Малко венецианци са толкова известни, колкото Казанова. Той е бил авантюрист, човек с голяма култура, поет, биограф, всеотдаен военен, изящен художник, но преди всичко е бил мъж на любовта! Любовта била същността на живота му и кой по-добре от него може да ви осигури хубави преживявания и да ви подари една от най-запомнящите се нощи в живота ви!

Големият бал на Казанова е нещо, което всеки трябва да изпита поне веднъж в живота си. Той ще ви пренесе назад във времето да изпитате как самият Казанова би празнувал Карнавала, в период, в който карнавалът е продължавал 6 месеца, а маските са използвани за прикриване на вашите идентичност и грехове.

Обличането в красив костюм и посещението на този пищен маскен бал, провеждан в красив венециански дворец, наистина ще ви накара да се почувствате като венециански благородник или благородничка. Ще можете да преживеете невъздържаността, емоциите, страстта, вълнението, забранените удоволствия и интриги, които са били изпитвани по време на карнавалите от миналото.

The Grand Ball Casanova се отличава с разкошна вечеря, забавления от световна класа, музика на живо и диджей, който ще гарантира нонстоп танци до късно през нощта. Артистите и певците ще ви възхитят с най-завладяващото шоу, дръзки изпълнения и любовни излияния. Това без съмнение е един от най-екзотичните, пищни и високо-октанови маскени балове на Венецианския карнавал.

Един от най-вълнуващите балове….. Маскен бал Стъклените чехли на Санта Киара!

Стъклената катедрала представя: Маскен бал Стъклените чехли на Санта Киара, „Карнавална приказка“ трето издание в петък, 21 февруари 2020 г. Този изискан бал ще ви пренесе направо в една приказка. Можете да очаквате очарователна вечер, изпълнена с магия, романтика и страст!

Маскеният бал Стъклените чехли на Санта Киара от Венецианския карнавал е наистина декадентски. Пътувайте през времето и изживейте карнавала така, както са го правили венецианските благородници. Отдайте се на необуздано забавление зад анонимността на вашата маска и преживейте невъздържаността, вълнението, емоцията, страстта и забранените удоволствия на карнавалите от миналото.

Балът е визуално съблазняване с фантастични костюми, елегантни гости, красива музика, опера, изкуство, забавления от световна класа и танци през цялата нощ до ранни зори в средновековна стъклена катедрала от 12 век. Блясъкът на всичко това ще ви накара да пожелаете да сте живели в различно време. А в добавка ще поглезите небцето си с изискана вечеря.

Маскеният бал Стъклените чехли на Санта Киара се провежда в Стъклената катедрала – Санта Киара, красиво и вълшебно място, което датира от 1236 г. и въздига вашето преживяване на друго ниво. Струва си да присъствате на бала дори само заради красотата на сградата. Тази църква е заредена с история и блести с великолепни произведения на изкуството, увеличавайки величието на събитието.

Удоволствието и екстравагантността на този маскен бал са легендарни. Ако търсите нещо необикновено, тогава посещението на Маскения бал Стъклените чехли на Santa Chiara ще бъде, без съмнение, една от най-вълнуващите вечери в живота ви! Резервирайте билетите си рано, за да избегнете разочарование!

МЕРОПРИЯТИЯ И ПРОГРАМА

Дори да знаят датите на карнавала във Венеция през 2020 г., пътешествениците трябва да се запознаят предварително с програмата, за да планират правилно своето време и да направят ваканцията възможно най-интензивна. Следните събития се провеждат ежегодно като част от празненствата:

 • La Festa Veneziana. Голямото откриване на карнавала ще се състои в събота, 8 февруари 2020 от 18:00 часа на Rio di Cannaregio. На този ден се организира мащабен празник на La Festa Veneziana. Основната му особеност е, че гостите са обсипани с конфети. Смята се, че ярките многоцветни парчета хартия носят щастие на присъстващите.
 • Воден парад. В неделя, 9 февруари от 10:30 ч. на the Grand Canal, La Festa Veneziana ще продължи, но основните й дейности от сушата ще се преместят на водната повърхност. По централния канал ще се проведе парад на празничните лодки.
 • Festa delle Marie (Празник на Мариите). 15 февруари 2020 от 14: 30 до 16:00 ч. Шествие, в което участват 12 момичета от различни райони на Венеция. Обикновено участниците се определят от специално жури седмица преди събитието. Сред момичетата се избира победителката, която ще участва в „Полетът на ангела“ на следващия фестивал. Маршрут на парада: „Парадът на Мариите“ тръгва от Сан Пиетро в Кастело, продължава по улица Виа Гарибалди и завършва на площад „Сан Марко“.

Това традиционно събитие „Festa delle Marie“ е задължително за тези, които обичат историческите възстановки и се интересуват да научат всичко за историята на града. Отнася се за пречистването на Дева Мария, ден, когато всички бракове са били благословени. Венецианският дож давал зестра на 12 красиви, но бедни венециански момичета.

Но през 973 г. пиратите отвличат дванадесетте Марии и техните скъпоценности по време на церемонията. За отбелязване на това събитие се провежда парад, където 12 прекрасни момичета шестват по улиците, за да благодарят на Богородица за помощта й в спасяването на момичетата. Това е един от основните карнавални паради, а местните жители и туристите изпълват площада Сан Марко, за да гледат.

 

 • „Полет на ангела“- Il Volo dell’Angelo 16 февруари 2020 точно в 12:00 ч. на площад Сан Марко. Невероятно красиво събитие, същността на което е, че спускат на колани победителката от предишния парад, облечена в снежнобял карнавален тоалет, от височина 100 метра. Спектакълът пленява публиката.
 • Дебел четвъртък: – Възстановяване на победата на дож Витале Микиел II – четвъртък, 20 февруари 2020 г.

Друг акцент на Венецианския карнавал е Дебелият четвъртък. Във Венеция този ден е посветен на паметта за победата на дож Витале Микиел II срещу патриарх Аквилея.

 • Полет на орела – Volo dell´Aquila – неделя, 23 февруари 2020 г., 12:00 ч.

Полетът на Орела, известен като Volo dell’Aquila на италиански, е друг зрелищен полет, който се осъществява от камбанарията на Свети Марко. Винаги се изпълнява от гост-изненада. През 2019 г. беше Адриана Фонтана, шампионка по шорт трек с 8 олимпийски медала! Други главни герои през годините са Джуси Версаче, Каролина Костнер, Фабризия Д’Отавио и известният басист Сатурнино Челани.

 • Конкурс за маски и костюми. 25 февруари 2020 от 11:00 до 13:00 ч.

Всеки може да участва в него. Единственото условие е да имате маска и подходящо облекло. И въпреки че във Венеция можете да наемете костюм, трябва да помислите за облеклото предварително, тъй като цената на наема ще бъде доста висока.

 • Парад на костюми. Краят на карнавала. По улиците на Венеция шестват местни жители и посетители в невероятни тоалети. Парадът е придружен от забавна музика и танци.

Като част от развлекателната програма се организират и други „полети”. Например „Полетът на магарето” е пародия на „Полета на ангела”. Извисяващият се орел символизира ходещите по въжета. Името на героя остава тайна до последно. „Полетът на лъва“ е издигането на знамето на града.

Много карнавални събития се провеждат по улиците и каналите на Венеция. Можете да ги гледате безплатно. По време на празненствата в културни домове, театри и други места за забавления се провеждат шоута, театрални представления и др. Цената на билетите зависи от програмата и мястото и варира от 50 до 500 евро.

Съвети за карнавала на Венеция

 1. Резервирайте рано! Не можем да подчертаем това достатъчно! Ще се присъедините към милиони други хора от цял ​​свят, така че планирането напред ще ви гарантира най-добрите оферти. Това се отнася за вашето настаняване, самолетни билети, карнавални събития и дори ресторанти!
 2. Обществени тоалетни трудно се намират, особено ако хотелът ви не е наблизо. Използвайте тоалетната всеки път, когато влезете в ресторант или кафене.
 3. Карнавалът във Венеция е зимно събитие, а дневната температура е около 4 °C максимуми от 7 °C и минимум 0,5 °C! Може също да е дъждовно. Така че топло облекло е от съществено значение! Помислете за шапки, шалове и ръкавици!
 4. Ако носите костюм, тогава бъдете подготвени, че много хора ще искат да се снимат с вас, особено ако костюмът ви е много натруфен. Освен това, ако вие сте този, който моли другите за снимка, тогава просто пестете времето им.
 5. Не забравяйте, че Венецианският карнавал може да бъде много пренаселен, така че не се стресирайте от тълпите. Многото хора просто допринасят за атмосферата!
 6. Въпреки че повечето събития се провеждат около Пиаца Сан Марко, горещо препоръчваме да се откъснете от тълпите и да се разходите из града. Има карнавални събития, които се провеждат в почти всеки квартал на Венеция. Карнавалът е празнична и елегантна история, а не шумна сцена, на каквато бихте попаднали на Карнавала в Рио.
 7. От Дебелия четвъртък до Сирни вторник се счита за най-доброто време за посещение на Венецианския карнавал, когато се случват най-популярните събития и когато повечето от тълпите го посещават. Все пак има много забавления и карнавални събития и предишната седмица и ако искате да се насладите на карнавала без големи тълпи, препоръчваме тогава да отидете.
 8. Предупреждаваме, че понякога може да има наводнение в някои части на града. Все пак можете да обикаляте, тъй като има пешеходни пътеки по основните улици. Проверявайте прогнозата за приливи и отливи във Венеция.

 

Честно казано, една от най-големите заблуди относно посещението на Венецианския карнавал е, че това е скъпо! Има толкова много забавления, които няма да ви струват и стотинка – от безплатни екскурзоводски беседи в музеите, безплатни шоу програми, безплатни паради на костюми, безплатна музика на живо, до специални видео прожекции и исторически възстановки!

Ако обаче искате да присъствате на някое от частните партита и балове, тогава трябва да имате дълбоки джобове, защото тези билети са много скъпи. Баловете варират от няколко стотин до хиляди евро и могат да струват много повече от пътуването ви до Венеция.

Всеки може да прекара отлично на Венецианския карнавал според бюджета си.

Къде да хапнем във Венеция?

Трудно е да ви дадем списък с добри ресторанти във Венеция, защото честно казано има толкова много, че сте разглезени за избор. Но там също е лесно да попаднеш на лоша и скъпа храна! Нашият основен съвет е да направите някои резервации предварително, особено за кафенета и ресторанти около площад „Свети Марко“, защото се пълнят бързо и могат да бъдат и доста скъпи.

За да избегнете ресторантите с туристически капани, добър показател е, ако някой пред ресторанта се опитва да ви примами с туристическо меню, докато ви предлага безплатно белини. Препоръчваме да го подминете. Или ако ви се предлага меню със снимки и на няколко различни езика, това е показателно, че няма да ви сервират автентична, прясна храна.

Не пренебрегвайте някои от малките заведенийца, те имат само десетина или малко повече места, но често предлагат изненадващо добра храна. Поръчайте си Cicchetti – Чикети, които са малки ястия като тапас, хапнете ги с приятели на по чаша вино. Баровете с чикети имат свои специалитети и са известни с добрата си кухня. Така че, не пренебрегвайте тези малки места.

Разбира се, вие сте в Италия, родината на пицата и пастата, но докато сте във Венеция, трябва да опитате някои от местните храни, които се предлагат в този регион. Във Венеция се предлага отлична морска храна! Хапнете поне едно ястие с морски дарове по време на престоя си!

Някои венециански специалитети, които препоръчваме са Sarde in saor, сладко-кисело ястие, което се състои от пържени сардини, мариновани в лук, борови ядки, оцет и стафиди, което е измислено през Средновековието от венециански моряци. Baccala mantecato е още едно върховно предястие на основата на риба, сервирано с пресен хляб и е основна храна на региона.

След това имате Cicchetti, типично венецианско антипасто, което върви чудесно с чаша вино. Polenta e Schie, е ястие със скариди, което се среща само в лагуната на Венеция, обикновено е сдвоено с полента и подправено с лимон и чесън. Risi e Bisi е просто ястие с грах и ориз във венециански стил. Биголи в салса е ястие, което прилича на спагети и се сервира в сос от лук и осолена риба.

Местен венециански десерт-специалитет, който абсолютно трябва да опитате по време на карнавала, се нарича Fritelle, което е друга традиция от La Serenissma и буквално означава пърженки. Това е вид пържени понички, които може да са със и без пълнеж, оваляни в тръстикова захар или поръсени с пудра захар. Пълнените с Nutella, както и с шоколадови крем и ром са много популярни и те изчезват веднага след като приключи карнавалът.

Другият венециански десерт, който задължително трябва да опитате, е галани. Това е вид пържен плосък сладкиш. Друг традиционeн десерт е чиния с castagnole. Това са малки пържени топчета тесто, поднесени със захарна глазура. Ако обичате сладко, ще се насладите на тези сладки деликатеси.

Има множество други венециански ястия, които са достойни да опитате! И не забравяйте да придружите яденето си с прасковено Bellini, което е върховната венецианска напитка. Така че, влезте в карнавалния дух, яжте, пийте и се веселете!