Фестивалът – празник за душата

By май 10, 2017Uncategorized @bg

 „Сурва“, България

„Сурва“ е международен фестивал на маскарадните игри, който се провежда през месец януари в България. Той популяризира древни фолклорни ритуали като ергенски обреди. По време на фестивала се играят народни игри и се носят специални маски, чиито носители се наричат „сурвакари“ и „кукери“. Маските са оформени като глави на странни същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, опашки, клюнове, рога и др. Костюмите се изработват или от парцали, или изцяло от кожи. Маскарадът включва различни персонажи. Основно лице на фестивала е многобройната група мъже с маски и звънци, която се движи със специфична ритмична стъпка. Ритуалът сватба е характерен за сурвакарите, а за кукерите е характерно ритуалното заораване. Важен момент е да се обходи цялото селище и да се посети всяка къща поотделно. Колективната игра на селския площад е най-интересна за участниците и посетителите на фестивала.

Карнавалът във Венеция

Един от най-известните фестивали в света е именно „Карнавалът във Венеция“, който се провежда от края на януари до началото на февруари всяка година. Всеки желаещ да се включи в този грандиозен празник, трябва да носи оригинална маска, която да прикрива самоличността му. Всичко това допринася за едно мистично преживяване, предпоставка за интересни запознанства.

Карнавалът в Рио де Жанейро

Най-грандиозният карнавал в световен мащаб е именно този в Рио. Той се провежда всяка година през февруари и март. Всеки ден по улиците на града излизат над 2 милиона души, за да се наслаждават и участват в блестящото събитие. Посетителите му ще станат свидетели на прекрасни цветни и често провокативни костюми, както и на горещи латиноамерикански танци. Не се колебайте и станете част от този фестивал.

„Холи“, Индия – Фестивалът на цветовете

Фестивалът „Холи“ е истински празник за душата. Провежда се в Индия през месец март и е един от най-жизнените фестивали в Индийската култура. Той ознаменува края на зимата и началото на пролетта, и маркира събуждането на душата за живот. Фестивал на радостта и прошката! Хората пеят, танцуват и се замерят с цветна боя.

Денят на краля в Холандия

На 27-ми април холандците празнуват рождения ден на крал Вилем Александър. Това не е обикновено честване, а грандиозен празник, на който всички жители и гости на страната излизат на купон на открито, като са облечени в оранжево – цветът на кралската фамилия. Струва си да се посети Холандия на „Конингсдах“!

Boun Bang Fai, Лаос и Източен Тайланд

Boun Bang Fai е фестивал за призоваване на дъжда и плодовитостта. Следобед хората се събират по селските полета или около градовете и пускат в небето самоделни фойерверки – ракети. Фестивалът се провежда през месец Май. Различните общности се състезават чия ракета е по-бърза, по-цветна или лети по-нависоко. Мъжете се дегизират като жени и изпълняват танци с горящи факли. Вярванията гласят, че това разгневява боговете и те изпращат така желаните бури на земята. Традиционно ракетите се правят от напълнени с барут бамбукови фигури, но с времето материалът се променя.

Фестивалът на драконовата лодка в Китай

По време на „Фестивала на драконовата лодка“ в провинция Хунан, Китай ще станете свидетели на всякакви изумителни лодки, които са декорирани като дракони. Организират се и състезания с тези интересни творения на изкуството. Въпреки че причината за зараждането на този фестивал е тъжна, той жъне голям успех.

Калният фестивал Boryeong (보령머드축제) , Южна Корея

Сред множеството корейски фестивали, Борьонг е този, който привлича най-много посетители. Провежда се през юли и по време на събитието посетителите се отдават на чудесни и забавни преживявания в лечебната кал. Можете да се насладите на кална борба, пързаляне върху кална площадка и дори плуване в голям басейн пълен с кал. Тези, които желаят да се насладят на релаксираща почивка, винаги могат да се настанят в зоната за кални масажи. Вечерта забавлението продължава с музика и фойерверки под звездите.

Танго фестивалът в Буенос Айрес, Аржентина

Посетители от цял свят тръпнат в очакване за „Фестивала на тангото“, който се провежда през август в Буенос Айрес, Аржентина. Ежегодното събитие включва: безплатни концерти, представления, кръжоци по танго, танцови състезания на световно ниво. През 2016 са участвали 600 професионални танцьори, които са имали представления на 42 места в целия град.

„Umhlanga“ или фестивалът на тръстиковия танц, Свазиленд

Ранният септември е празник за населението на Свазиленд, защото тогава се провежда фестивала Umhlanga. Независимо от малкия рамер на страната Фестивалът на тръстиковия танц привлича всяка година повече от  30 000 участници. Те са жени, те танцуват с тръстика, люлееща се над главите им и така те търсят, чрез този ритуал своя бъдещ партньор. Участничките прекарват дни в събиране на тръстикови пръчки, а по време на самия танц, те трябва да бъдат изключително внимателни, за да не счупят случайно някоя от пръчките. Самият танц се извърша пред погледа на кралицата и потенциалните партньори.

Октобърфест в Мюнхен, Германия

Октобърфест е едно от най-известните събития и също така е най-големият панаир в света. През 2017 посетителите, които искат да станат част от баварската култра се очаква да бъдат над 6 милиона. Този празник датира от 1810г., когато принц Лудвиг се жени за принцеса Тереза и местното население се включва също в тържесвото. От тогава до ден днешен огромен брой хора се наслаждават на големи халби вкусна бира и местни деликатеси като вурстове, пържени картофки и други.

Фестивал на петела „Tori-no-Ichi“, Япония

Провежда се в деня на петела, всеки ноември из цяла Япония. Събитието често бива наричано още Otori-sama – на бога на богатството и успешния бизнес. Популярният късметлийски предмет, който участници и посетители си купуват по време на панаира е kumade – бамбуково гребло, украсено с талисмани. Надявайки се да загребват повече богатство през идната година, хората си купуват все по-големи, украсени с множество талисмани – гребла. Традиционно купувач и продавач трябва да „подпечатат“ сделката с ритуала tejime – като ритмично се ръкуват, като символ на хармония.

Фестивалът „Донгжи“ в различни страни в Източна Азия

Фестивалът „Донгжи“, който е известен и като „Фестивалът на зимното слънцестоене“ е един от най-значимите празници в Китай и други източноазиатски държави като: Южна Корея, Япония и др. Счита се, че празникът е свързан и с философията на „Ин и Янг“ за хармония и баланс в космоса. По време на „Донгжи“ цялото семейство се събира вкъщи или на някой от площадите и похапва традиционни дъмплинги, тангюан и др.