Блог

Тук ще откриете интересни теми, които да разсеят с усмивка и положителни емоции умората от делничното ежедневие.

КАРНАВАЛЪТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ПРЕЗ 2020 Г.

By | Uncategorized @bg

КАРНАВАЛЪТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ПРЕЗ 2020 Г.

Най-малко половин милион туристи идват на карнавала във Венеция всяка година, така че желаещите да присъстват на церемонията през 2020 г. трябва да планират посещението си предварително. Факт е, че трябва да се резервират месеци напред хотели, маси в кафенета и билети за шоуто. Преди самия карнавал на практика няма свободни места, а и цените стават  доста високи.

Няма друго място в света, което да празнува карнавал като Венеция и всеки трябва да го изживее поне веднъж в живота си!

Венецианският карнавал се провежда ежегодно в различен период. Това се дължи на обвързването му с католическия Великден, който, както знаете, няма определена дата. Тържествените събития, по време на които местните жители и туристите обличат красиви костюми и слагат маски, започват малко повече от две седмици преди Великия пост. Откриването на карнавала винаги се пада в събота. Финалните конкурси, награди и концерти се провеждат в т. нар. Тлъст вторник – последният ден преди постите, когато можете доволно да се насладите на вкусотии и да се забавлявате, да се отдадете на плътски и духовни радости. Празненствата продължават до полунощ. Със звъна на камбаните всички развлекателни събития се прекратяват.

Важно! През 2020 г. Венецианският карнавал ще се проведе от 8 до 25 февруари включително.

Туристите, които искат да присъстват на карнавала в Рио де Жанейро през 2020 г., трябва да знаят, че датите му частично съвпадат с празниците във Венеция. В Бразилия пламенните танци в маскарадни и разголени костюми, както и състезанията и шествията по улиците на града ще се проведат от 22 до 25 февруари.

КОГА СЕ Е ПОЯВИЛ КАРНАВАЛЪТ

Историята на Венецианския карнавал датира от почти хилядолетие. Първото споменаване за него датира от 1094 г., въпреки че мащабните празненства са проведени за първи път през 1162 година. Те били посветени на победата над патриарх Аквилея. Оттогава започват да се провеждат ежегодно.

През 18-ти век Венецианският карнавал достига своя връх на разкоша. Става празник, който не знае граници. Карнавалът също така печели международно признание и привлича посетители от цяла Европа. Венеция била мястото за удоволствия и забавления на Европа и известна с това, че там се живее хубав живот. Била и центърът на хазарта, по същество Лас Вегас на своето време.

Венецианците безсрамно участвали в много разврат и гуляи, спокойни, че тяхната идентичност и грехове са скрити зад маските им. Имало много необуздани партита, незаконни връзки, хазарт и кървави борби с бикове. През този период карнавалът продължавал шест месеца! По това време и известният авантюрист, художник и „женкар“ Джакомо Казанова живее във Венеция.

Карнавалът е забранен за 200 години!

 

Когато Наполеон и неговите войски нахлуват във Венеция през 1797 г., Венецианският карнавал е на абсолютния връх на хедонизма. Французите били шокирани от това, на което станали свидетели по време на празненствата и забранили Венецианския карнавал.

Венецианският карнавал днес

Векове по-късно Венецианският карнавал остава най-голямото събитие в Италия! Карнавалът е възроден през 1979 г. от някои местни жители. Днес Венецианският карнавал е много по-семейно събитие. Празненствата имат лек намек за хедонизъм, но нищо подобно на предците си. По-голямата част от хедонизма сега се провежда в многото частни партита и маскарадни балове, които се случват по време на карнавала.

Карнавалът във Венеция днес е като историческо възстановяване и пресъздава времето, когато Венецианската република заемала елитно място в света и управлявала търговските пътища. Карнавалът все още има пищните партита, зашеметяващите костюмирани гуляйджии, известните венециански маски, венециански деликатеси, забавления, музика и многобройни спектакли, които ви дават възможност да изпитате какво е да си венецианец от миналото.

В наши дни основният атрибут на карнавала е венецианската маска. Според исторически данни тя започва да се използва не веднага, а приблизително през XIII-XIV век. Първоначално маската е била използвана с една цел – да се постигне социално равенство. Тъй като лицата са скрити, не е ясно кои са богатите и кои бедните. За производството на маски се използвали прости и достъпни материали – хартия и гипс. Боядисвали ги с бои. Сега се изработват от кожа и други скъпи материали, ръчно рисувани от известни майстори. Такава работа е скъпа. Понякога цената достига няколко хиляди долара, въпреки че по улиците на Венеция се продават евтини аналози.

С течение на времето черните наметала, които участниците в празненствата намятали, биват заменени от пищни и луксозни тоалети. През 1979 г. карнавалът придобива статут на официален празник. През 1996 г. се случи още едно важно събитие – известният моден дизайнер Пиер Карден написа химна, който сега звучи ежегодно при откриването на събитието. Интересен факт! В началото на 18 век правителството забранява да се носят маски извън дните на карнавала. Това решение е предизвикано от увеличаване на престъпленията, извършени с помощта на маски. Въпреки че само година по-късно решението е отменено.

Какво да правим по време на Венецианския карнавал?

Винаги е вълнуващо да си във Венеция, но Венеция по време на Карнавала е зашеметяваща! Присъединете се и се оставете да бъдете увлечени от енергията, ентусиазма, лудостта, магията, очарованието и веселбата на Венецианския карнавал. Представете си само, за целия карнавал улиците са изпълнени с маскирани участници, облечени в най-екстравагантните и сложни костюми и маски.

Разходете се из града и гледайте уличните представленения или се възхищавайте на разкошните костюми и великолепните маски, с които Венеция е известна. Можете да поздравите маскираните герои и да позирате за снимка или да се маскирате и вие и да бъдете част от маскарада. Ще се почувствате върнали се назад във времето, защото няма модерни сгради, които да развалят илюзията.

Или прекарайте вечерта, посещавайки някое от многото частни партита или маскени балове. Винаги можете да отидете на опера или концерт или на бар турове или да гледате някое от страхотните исторически възстановки и представления. Или просто само да се разходите из Венеция и да разгледате някои от нейните древни забележителности и значими места.

Гледайте някои от невероятните безплатни забавления, които се провеждат по време на карнавала. В целия град има множество паради, театрални представления, комедийни спектакли и музика на живо. Разбира се, има и безупречни възможности за хранене и трябва да опитате някои от местните специалитети.

А защо не да изпитате малко от романтиката на града, безброй поколения страстни любовници през вековете са възкликвали, че няма по-добро място от Венеция за романтика. Изживейте вечеря със свещи, разгледайте дворец, обикаляйте каналите на гондола за двама или си уговорете романтична среща под лунната светлина.

Площад Свети Марко – публични шоута и забавления

Ако цените на билетите и костюмите за маскарадните балове ви идват в повече, не се притеснявайте, има много безплатни събития по време на Венецианския карнавал. По-голямата част от безплатните развлечения се провеждат на площад Свети Марко, който е центърът на Венецианския карнавал. Програма за събитията от седмицата се показва на табла около площада.

На площада е издигната голяма сцена, на която ще можете да гледате ежедневните шоута на маскарадни костюми, музика на живо, театрални представления, комедийни спектакли и др. Задължително е да се видят церемонията по награждаването за най-добри маскарадни костюми, „Полетът на ангела“ и „Феста делле Мари“ (Празникът на Мариите), които са най-популярните безплатни карнавални събития.

Има и изобилие от модерни карнавални празненства с DJ сетове и улични партита, които се провеждат на площада. И като допълнение към вълнението, в края на деня празненствата ще завършат с епични фойерверки над Сан Марко.

МАСКЕНИ БАЛОВЕ

Карнавалът във Венеция е известен със своите частни партита и маскени балове. Повечето балове и партита са автентични венециански събития от 18 век, които все още се провеждат по подобен начин като преди. Ако искате да направите посещението си на Венецианския карнавал особено специално и незабравимо, струва си да присъствате на едно от тези бляскави събития!

Някои от тези партита са толкова ексклузивни, че дори приказната кръстница на Пепеляшка би имала трудности да ви вкара. Те се провеждат в древни венециански дворци и сгради. Там времето замира и позволява на гостите да отскочат 300 години назад в един свят на древно великолепие.

Повечето от баловете имат исторически дрес код за костюмите и няма да влезете без маска и костюм от висок моден стил. Повечето балове включват вечеря, напитки, забавления и музикални изпълнения. Закупуването на билет и костюм за много от тези балове може да бъде доста скъпо, но наистина това е върховното карнавално изживяване!

Най-добрият маскен бал…. Пищният бал на Казанова!

На 22 февруари 2020 г., финалната събота на карнавала, е едно от най-очакваните и ексклузивни събития на карнавала във Венеция – Големият карнавален бал на Казанова! Провежда се във великолепната обстановка на Palazzo Zeno във Венеция и ви гарантира незабравима вечер, пълна с магия, мистерия и вълнение!

Балът е вдъхновен от романтичната легенда за Джакомо Казанова, всичко е насочено към съблазняването на сетивата ви! Малко венецианци са толкова известни, колкото Казанова. Той е бил авантюрист, човек с голяма култура, поет, биограф, всеотдаен военен, изящен художник, но преди всичко е бил мъж на любовта! Любовта била същността на живота му и кой по-добре от него може да ви осигури хубави преживявания и да ви подари една от най-запомнящите се нощи в живота ви!

Големият бал на Казанова е нещо, което всеки трябва да изпита поне веднъж в живота си. Той ще ви пренесе назад във времето да изпитате как самият Казанова би празнувал Карнавала, в период, в който карнавалът е продължавал 6 месеца, а маските са използвани за прикриване на вашите идентичност и грехове.

Обличането в красив костюм и посещението на този пищен маскен бал, провеждан в красив венециански дворец, наистина ще ви накара да се почувствате като венециански благородник или благородничка. Ще можете да преживеете невъздържаността, емоциите, страстта, вълнението, забранените удоволствия и интриги, които са били изпитвани по време на карнавалите от миналото.

The Grand Ball Casanova се отличава с разкошна вечеря, забавления от световна класа, музика на живо и диджей, който ще гарантира нонстоп танци до късно през нощта. Артистите и певците ще ви възхитят с най-завладяващото шоу, дръзки изпълнения и любовни излияния. Това без съмнение е един от най-екзотичните, пищни и високо-октанови маскени балове на Венецианския карнавал.

Един от най-вълнуващите балове….. Маскен бал Стъклените чехли на Санта Киара!

Стъклената катедрала представя: Маскен бал Стъклените чехли на Санта Киара, „Карнавална приказка“ трето издание в петък, 21 февруари 2020 г. Този изискан бал ще ви пренесе направо в една приказка. Можете да очаквате очарователна вечер, изпълнена с магия, романтика и страст!

Маскеният бал Стъклените чехли на Санта Киара от Венецианския карнавал е наистина декадентски. Пътувайте през времето и изживейте карнавала така, както са го правили венецианските благородници. Отдайте се на необуздано забавление зад анонимността на вашата маска и преживейте невъздържаността, вълнението, емоцията, страстта и забранените удоволствия на карнавалите от миналото.

Балът е визуално съблазняване с фантастични костюми, елегантни гости, красива музика, опера, изкуство, забавления от световна класа и танци през цялата нощ до ранни зори в средновековна стъклена катедрала от 12 век. Блясъкът на всичко това ще ви накара да пожелаете да сте живели в различно време. А в добавка ще поглезите небцето си с изискана вечеря.

Маскеният бал Стъклените чехли на Санта Киара се провежда в Стъклената катедрала – Санта Киара, красиво и вълшебно място, което датира от 1236 г. и въздига вашето преживяване на друго ниво. Струва си да присъствате на бала дори само заради красотата на сградата. Тази църква е заредена с история и блести с великолепни произведения на изкуството, увеличавайки величието на събитието.

Удоволствието и екстравагантността на този маскен бал са легендарни. Ако търсите нещо необикновено, тогава посещението на Маскения бал Стъклените чехли на Santa Chiara ще бъде, без съмнение, една от най-вълнуващите вечери в живота ви! Резервирайте билетите си рано, за да избегнете разочарование!

МЕРОПРИЯТИЯ И ПРОГРАМА

Дори да знаят датите на карнавала във Венеция през 2020 г., пътешествениците трябва да се запознаят предварително с програмата, за да планират правилно своето време и да направят ваканцията възможно най-интензивна. Следните събития се провеждат ежегодно като част от празненствата:

 • La Festa Veneziana. Голямото откриване на карнавала ще се състои в събота, 8 февруари 2020 от 18:00 часа на Rio di Cannaregio. На този ден се организира мащабен празник на La Festa Veneziana. Основната му особеност е, че гостите са обсипани с конфети. Смята се, че ярките многоцветни парчета хартия носят щастие на присъстващите.
 • Воден парад. В неделя, 9 февруари от 10:30 ч. на the Grand Canal, La Festa Veneziana ще продължи, но основните й дейности от сушата ще се преместят на водната повърхност. По централния канал ще се проведе парад на празничните лодки.
 • Festa delle Marie (Празник на Мариите). 15 февруари 2020 от 14: 30 до 16:00 ч. Шествие, в което участват 12 момичета от различни райони на Венеция. Обикновено участниците се определят от специално жури седмица преди събитието. Сред момичетата се избира победителката, която ще участва в „Полетът на ангела“ на следващия фестивал. Маршрут на парада: „Парадът на Мариите“ тръгва от Сан Пиетро в Кастело, продължава по улица Виа Гарибалди и завършва на площад „Сан Марко“.

Това традиционно събитие „Festa delle Marie“ е задължително за тези, които обичат историческите възстановки и се интересуват да научат всичко за историята на града. Отнася се за пречистването на Дева Мария, ден, когато всички бракове са били благословени. Венецианският дож давал зестра на 12 красиви, но бедни венециански момичета.

Но през 973 г. пиратите отвличат дванадесетте Марии и техните скъпоценности по време на церемонията. За отбелязване на това събитие се провежда парад, където 12 прекрасни момичета шестват по улиците, за да благодарят на Богородица за помощта й в спасяването на момичетата. Това е един от основните карнавални паради, а местните жители и туристите изпълват площада Сан Марко, за да гледат.

 

 • „Полет на ангела“- Il Volo dell’Angelo 16 февруари 2020 точно в 12:00 ч. на площад Сан Марко. Невероятно красиво събитие, същността на което е, че спускат на колани победителката от предишния парад, облечена в снежнобял карнавален тоалет, от височина 100 метра. Спектакълът пленява публиката.
 • Дебел четвъртък: – Възстановяване на победата на дож Витале Микиел II – четвъртък, 20 февруари 2020 г.

Друг акцент на Венецианския карнавал е Дебелият четвъртък. Във Венеция този ден е посветен на паметта за победата на дож Витале Микиел II срещу патриарх Аквилея.

 • Полет на орела – Volo dell´Aquila – неделя, 23 февруари 2020 г., 12:00 ч.

Полетът на Орела, известен като Volo dell’Aquila на италиански, е друг зрелищен полет, който се осъществява от камбанарията на Свети Марко. Винаги се изпълнява от гост-изненада. През 2019 г. беше Адриана Фонтана, шампионка по шорт трек с 8 олимпийски медала! Други главни герои през годините са Джуси Версаче, Каролина Костнер, Фабризия Д’Отавио и известният басист Сатурнино Челани.

 • Конкурс за маски и костюми. 25 февруари 2020 от 11:00 до 13:00 ч.

Всеки може да участва в него. Единственото условие е да имате маска и подходящо облекло. И въпреки че във Венеция можете да наемете костюм, трябва да помислите за облеклото предварително, тъй като цената на наема ще бъде доста висока.

 • Парад на костюми. Краят на карнавала. По улиците на Венеция шестват местни жители и посетители в невероятни тоалети. Парадът е придружен от забавна музика и танци.

Като част от развлекателната програма се организират и други „полети”. Например „Полетът на магарето” е пародия на „Полета на ангела”. Извисяващият се орел символизира ходещите по въжета. Името на героя остава тайна до последно. „Полетът на лъва“ е издигането на знамето на града.

Много карнавални събития се провеждат по улиците и каналите на Венеция. Можете да ги гледате безплатно. По време на празненствата в културни домове, театри и други места за забавления се провеждат шоута, театрални представления и др. Цената на билетите зависи от програмата и мястото и варира от 50 до 500 евро.

Съвети за карнавала на Венеция

 1. Резервирайте рано! Не можем да подчертаем това достатъчно! Ще се присъедините към милиони други хора от цял ​​свят, така че планирането напред ще ви гарантира най-добрите оферти. Това се отнася за вашето настаняване, самолетни билети, карнавални събития и дори ресторанти!
 2. Обществени тоалетни трудно се намират, особено ако хотелът ви не е наблизо. Използвайте тоалетната всеки път, когато влезете в ресторант или кафене.
 3. Карнавалът във Венеция е зимно събитие, а дневната температура е около 4 °C максимуми от 7 °C и минимум 0,5 °C! Може също да е дъждовно. Така че топло облекло е от съществено значение! Помислете за шапки, шалове и ръкавици!
 4. Ако носите костюм, тогава бъдете подготвени, че много хора ще искат да се снимат с вас, особено ако костюмът ви е много натруфен. Освен това, ако вие сте този, който моли другите за снимка, тогава просто пестете времето им.
 5. Не забравяйте, че Венецианският карнавал може да бъде много пренаселен, така че не се стресирайте от тълпите. Многото хора просто допринасят за атмосферата!
 6. Въпреки че повечето събития се провеждат около Пиаца Сан Марко, горещо препоръчваме да се откъснете от тълпите и да се разходите из града. Има карнавални събития, които се провеждат в почти всеки квартал на Венеция. Карнавалът е празнична и елегантна история, а не шумна сцена, на каквато бихте попаднали на Карнавала в Рио.
 7. От Дебелия четвъртък до Сирни вторник се счита за най-доброто време за посещение на Венецианския карнавал, когато се случват най-популярните събития и когато повечето от тълпите го посещават. Все пак има много забавления и карнавални събития и предишната седмица и ако искате да се насладите на карнавала без големи тълпи, препоръчваме тогава да отидете.
 8. Предупреждаваме, че понякога може да има наводнение в някои части на града. Все пак можете да обикаляте, тъй като има пешеходни пътеки по основните улици. Проверявайте прогнозата за приливи и отливи във Венеция.

 

Честно казано, една от най-големите заблуди относно посещението на Венецианския карнавал е, че това е скъпо! Има толкова много забавления, които няма да ви струват и стотинка – от безплатни екскурзоводски беседи в музеите, безплатни шоу програми, безплатни паради на костюми, безплатна музика на живо, до специални видео прожекции и исторически възстановки!

Ако обаче искате да присъствате на някое от частните партита и балове, тогава трябва да имате дълбоки джобове, защото тези билети са много скъпи. Баловете варират от няколко стотин до хиляди евро и могат да струват много повече от пътуването ви до Венеция.

Всеки може да прекара отлично на Венецианския карнавал според бюджета си.

Къде да хапнем във Венеция?

Трудно е да ви дадем списък с добри ресторанти във Венеция, защото честно казано има толкова много, че сте разглезени за избор. Но там също е лесно да попаднеш на лоша и скъпа храна! Нашият основен съвет е да направите някои резервации предварително, особено за кафенета и ресторанти около площад „Свети Марко“, защото се пълнят бързо и могат да бъдат и доста скъпи.

За да избегнете ресторантите с туристически капани, добър показател е, ако някой пред ресторанта се опитва да ви примами с туристическо меню, докато ви предлага безплатно белини. Препоръчваме да го подминете. Или ако ви се предлага меню със снимки и на няколко различни езика, това е показателно, че няма да ви сервират автентична, прясна храна.

Не пренебрегвайте някои от малките заведенийца, те имат само десетина или малко повече места, но често предлагат изненадващо добра храна. Поръчайте си Cicchetti – Чикети, които са малки ястия като тапас, хапнете ги с приятели на по чаша вино. Баровете с чикети имат свои специалитети и са известни с добрата си кухня. Така че, не пренебрегвайте тези малки места.

Разбира се, вие сте в Италия, родината на пицата и пастата, но докато сте във Венеция, трябва да опитате някои от местните храни, които се предлагат в този регион. Във Венеция се предлага отлична морска храна! Хапнете поне едно ястие с морски дарове по време на престоя си!

Някои венециански специалитети, които препоръчваме са Sarde in saor, сладко-кисело ястие, което се състои от пържени сардини, мариновани в лук, борови ядки, оцет и стафиди, което е измислено през Средновековието от венециански моряци. Baccala mantecato е още едно върховно предястие на основата на риба, сервирано с пресен хляб и е основна храна на региона.

След това имате Cicchetti, типично венецианско антипасто, което върви чудесно с чаша вино. Polenta e Schie, е ястие със скариди, което се среща само в лагуната на Венеция, обикновено е сдвоено с полента и подправено с лимон и чесън. Risi e Bisi е просто ястие с грах и ориз във венециански стил. Биголи в салса е ястие, което прилича на спагети и се сервира в сос от лук и осолена риба.

Местен венециански десерт-специалитет, който абсолютно трябва да опитате по време на карнавала, се нарича Fritelle, което е друга традиция от La Serenissma и буквално означава пърженки. Това е вид пържени понички, които може да са със и без пълнеж, оваляни в тръстикова захар или поръсени с пудра захар. Пълнените с Nutella, както и с шоколадови крем и ром са много популярни и те изчезват веднага след като приключи карнавалът.

Другият венециански десерт, който задължително трябва да опитате, е галани. Това е вид пържен плосък сладкиш. Друг традиционeн десерт е чиния с castagnole. Това са малки пържени топчета тесто, поднесени със захарна глазура. Ако обичате сладко, ще се насладите на тези сладки деликатеси.

Има множество други венециански ястия, които са достойни да опитате! И не забравяйте да придружите яденето си с прасковено Bellini, което е върховната венецианска напитка. Така че, влезте в карнавалния дух, яжте, пийте и се веселете!

Олимпийска Ривиера с автобус

By | Uncategorized @bg

Почивка на Олимпийска Ривиера с автобус за Лято 2019
Дати на отпътуване: Всяка събота от 01.06.19 до 21.09.19 (включително)

Местата са изчерпани за дата 31.08 !!!

Гърция отново Ви очаква със синьото море, горещото слънце и страхотни плажове! Програмата ни с автобус за Лято 2019 на Олимпийска Ривиера предлага голям избор от хотели и база на изхранване. Цените са пакетни за 7 нощувки в лева на помещение. Транспортът е по маршрут София – Олимпийска Ривиера – София.

Описание на програмата:

Първи ден (събота):  Отпътуване от София в 06:00 ч. от стадион „Васил Левски“. Пристигане на Олимпийска ривиера в ранния следобяд. Настаняване. Вечеря (за хотелите на база полупансион и All inclusive). Нощувка.
Втори ден (неделя) – Седми ден (петък): Закуска. Обяд (за хотелите на база All inclusive). Свободно време. Възможност за допълнителна екскурзия.* Вечеря (за хотелите на база полупансион и All inclusive). Нощувка.
Осми ден (събота): Закуска. Отпътуване за България и пристигане в София вечерта. Обратното връщане става в определен и предварително обявен час, освен ако автобусът не закъснее значително поради причини, независещи от фирмата.

Възможност за отпътуване от град Пловдив / Пазарджик – 10 лв. на човек в двете посоки.

Град Място на тръгване Час на тръгване Цена за доплащане
Пловдив OMV – до х-л Санкт Петербург 3:30 часа 10.00 лв.
Пазарджик SHELL – на магистралата 3:50 – 4:00часа 10.00 лв.
 • Цената на доплащане е на човек, двупосочно.
 • Прибирането след почивката става по обратния ред на градовете.
 • При записани 4 и над 4 туриста от Пазарджик – превозното средство ще влезе в града, ако са по-малко остава обявената спирка на магистралата.

ВАЖНО: В Гърция е въведена задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място, в хотела (в сила от 01.01.18г.). Таксата е между 0,50 и 4 евро на вечер на стая.

Начин на плащане: в брой или по банка.

Условия за плащане: При резервация се заплаща 30% от пакетната цена. Доплащане до 100%  – до края на срока на ранните записвания /ако резервацията е с отстъпка за ранни записвания/ и до 14 дни от датата на заминаване – за останалите резервации.

Други

Обща информация за пътуването:
1. Совалката стартира от дата 01.06.19 /събота-събота/ до дата 21.09.19 – последен курс.
2. Тръгване в 6:00 часа от „Стадион Васил Левски”. Винаги се предоставя телефон на водача / български за територията на България и гръцки за територията на Гърция /, който се дава на клиентите за обратна връзка. Обратното връщане става в определен и предварително обявен в превозното средство ориентировъчен час, освен ако последното не закъснее значително поради причини, независещи от фирмата организатор. Дори и при пристигане на транспортното средство по-рано – този час се спазва и туристите изчакват.
3. Пътуването се осъществява при минимум 10 пълноплащащи туриста. Ако няма необходимия минимум туроператорът предлага: 1. Друга дата; 2. Друга програма или 3. Връщане на сумата. Срокът за информиране на туристите е 7 дни преди датата на отпътуване.
4. Срокове на анулации по договор или по упоменати от хотела условия.
5. При резервация е необходимо да ни подадете следните данни: Три имена, ЕГН / за деца родени след 2000 година + дата на раждане / и номер на документа, с който ще пътуват /лична карта или международен паспорт/. Задължително ни се предоставя копие от договора за организирано пътуване! Деца под 18 години задължително пътуват с международен паспорт или с лични карти, ако имат такива. Когато дете под 18 години пътува само с 1 родител е задължително представянето на нотариално заверена декларация от не пътуващия родител – оригинал + 1 копие. За деца, чиито родители са с различни фамилии се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители. Задължително е да разполагаме с телефон за връзка с туристите. За Република Гърция няма визови, санитарни и медицински изисквания.
6. Туроператорът застрахова задължително всички свои клиенти, пътуващи организирано зад граница с медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”
7. Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до Гърция поради: забрана за напускане на България, невалидни /забравени/ документи или други независещи от туроператора причини !
8. При някои хотели oтстъпките за деца важат само при настаняването им с двама възрастни.
9. Резервацията се счита за валидна при внесен депозит от минимум 30% от размера на пакета за всеки турист и подписан Договор с клиента.
10. ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за действия или бездействия на трети лица, които не са пряко свързани с изпълнението на програмата, но имат косвено отношение.
11. ПРИ ДРАСТИЧНО ПОСКЪПВАНЕ НА ГОРИВОТО, СИ ЗАПАЗВАМЕ ПРАВОТО ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ ЦЕНАТА НА ТРАНСПОРТА, ЗА ПРЕДСТОЯЩИ ПЪТУВАНИЯ, НЕЗАВИСИМО КОГА СА РЕЗЕРВИРАНИ И ЗАПЛАТЕНИ.
12. В Гърция е въведена задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място, в хотела (в сила от 01.01.18г.). Таксата е между 0,50 и 4 евро на вечер на стая.ЗА САМОТО ПЪТУВАНЕ !!!

Във връзка с организираното пътуване Ви информираме за следното:

1. Трансферът до и от Паралия Катерини, Oлимпик Бийч и Платамонас се извършва на совалков принцип, т.е. транспортното средство минава през няколко хотела и на отиване и на връщане и следователно се налага изчакване от страна на туристите. Това не е индивидуален трансфер.
2. Деца до 12 години заплатили само цената на транспорта и застраховката ползват седалка, но по закон не сме длъжни да подсигуряваме детски столчета.
3. Големината на превозните средства зависи от броя на хората. Информация за вида, марката и номера на превозното средство се дават в четвъртък. Транспортните средства на отиване и на връщане не винаги са едни и същи, ето защо местата са фиксирани само на отиване! Водачът настанява туристите на връщане, в зависимост от маршрута.
4. Настаняването по всички хотели става след 14:00 часа.
5. Освобождаването на стаите става до 12:00 часа най-късно /освен, ако не е упоменато друго от хотела /. При неспазване – на място хотелът може да изиска заплащане на допълнителен престой по цени на рецепция.
6. Връщането става по предварително дадена от водача информация – приблизителен час. Туристите изчакват във фоайето. Ако превозното средство закъснее малко, най-учтиво молим за търпение. Туристите винаги разполагат с телефон за връзка.
7. По програма на отиване се прави 1 спирка на територията на България – Сандански – Happy Bar & Grill . На връщане на бензиностанция Shell / на територията на Гърция/ и на бензиностанция OMV на Благоевград. ТРАНСПОРТНОТО СРЕДСТВО НЕ СПИРА НА СУПЕР МАРКЕТИ !

8. Ако има туристи от градове по маршрута – се взимат и оставят на уречените предварително места, а туристите, които тръгват от София се вземат и оставят само на стадион „Васил Левски“. Междинни спирки в София град НЕ СЕ ПРАВЯТ !
9. Консумацията на храна и пушенето в превозните средства са забранени!

Програмата се провежда при минимум 40 записани туристи. В случай, че необходимият брой туристи не е събран и програмата няма да се осъществи, платилите туристи ще бъдат информирани 10 дни преди датата на отпътуване.

Hotel Regina Mare 3*

Хотелът се намира в центъра на курорното селище Паралия Катерини в Пиерия, само на 10 м от плажа.

Двойна стая – стандарт, цени за 7 нощувки със закуски за двама

20.07.2019 – 1143 лв.

27.07.2019 – 1143 лв.

* Доплащане за полупансион – 129 лв. на възрастен и дете над 6 г., дете 2-6 г. – 87 лв.
Доплащане за пълен пансион – 211 лв. на възрастен и дете над 6 г., дете 2-6 г. – 143 лв.

Хотел Sun Beach 3*

Хотелът се намира до плажа в курортно селище Платамонас на Олимпийската Ривиера, в подножието на планината Олимп.

Двойна стая – стандарт, цени за 7 нощувки със закуски и вечери за двама

20.07.2019 – 1796 лв.

27.07.2019 – 1796 лв.

 

Хълмът МОНТЖУИК в Барселона

By | Uncategorized @bg | No Comments

МОНТЖУИК

Монтжуик е известен хълм с изглед към пристанището на Барселона. През вековете е играл стратегическа роля в защитата на града и е едно от естествените му възвишения. Днес районът е туристически магнит за Барселона.

Много от атракциите на хълма са били построени, за да се отпразнува Международното изложение от 1929 г., но се смята, че преди да бъде превърнат в днешния голям парк, някъде в планината е имало еврейско гробище, което е дало името му Монтжуик, което означава „еврейска планина ”на каталонски.

Как се стига до хълма?

Фуникуляр Монтжуик

Най-бързият и лесен начин да стигнете до Montjuic е с метрото, линии 2 и 3, до спирка „Paralel-lel“. Оттам се продължава с фуникуляра (лифт, който се движи по релси). Пътуването отнема по-малко от 5 минути от гара Paral·lel до спирката на Avenida Мирамар, а цената е включена в редовния ви билет за метрото (2.15 евро).

В непосредствена близост до станцията на фуникуляра се намира кабинковият лифт на Монтжуик. Той ще ви отведе директно до замъка Монтжуик, на най-високата точка на хълма с невероятна гледка към Барселона (12.50 евро). Вариант номер две е редовен автобус № 150, който също спира до замъка.

Знаете ли, че при откриването на фуникуляра на Монтжуик през 1928 г. се е считало, че това е най-бързата кабелна железница в света? Той е превозвал около 6000 души само за един час!“

Кабинковият лифт Montjuïc предлага зашеметяваща гледка към целия град Барселона. За 10-минутното пътуване може да се отпуснете и да се полюбувате на красивия изглед към Барселона и Средиземно море.

Какво да правите на Монтжуик?

Замъкът Монжуик

Препоръчваме ви да започнете пътешествието точно от върха на планината. От замъка можете да се насладите на спираща дъха гледка към пристанището на Барселона. Можете да направите 360º-ва обиколка и да се насладите на някои от непрекъснатите изложби, показващи историята на замъка. На разположение има и снек-бар, както и тоалетни

След като се качите до замъка Монтжуик, ще бъдете посрещнати от китните градини наоколо. Това е приятно място за разходка, плюс спираща дъха гледка към Барселона. Можете да направите 360º-ва обиколка и да се насладите на някои от непрекъснатите изложби, показващи историята на замъка. През лятото има открито кино, наречено Sala Montjuïc, което възпроизвежда филми на стената на замъка.

Входът за замъка е между 6 и 10 евро според възрастта.

След като разгледате замъка, може да изберете да слезете с кабинковия лифт или 20 минути пеша надолу по хълма.

Фондация „Хуан Миро“

Продължавайки на запад по Мирамар авеню, след около 400 метра се стига до музея, посветен на единствения каталонски художник Хуан Миро, с изложени творби от всеки етап от кариерата му.

Градините на Театъра Грек

Този парк също е построен за Международното изложение през 1929 и разполага с известния амфитеатър, който е домакин на представления по време на Грек фестивала на Барселона.

Общински басейн на Монтжуик

Точно на авеню Miramar, разположени диагонално на фуникуляра, тези басейни бяха домакини на гмуркане и водна топка на олимпийските игри, а през 2003 г. Кайли Миноуг снима музикалния клип за „Slow“.

Може да приключите приятната разходка до хълма Монтжуик като поплувате и поплажувате край басейните.

Магическият фонтан Монтжуик

Първото изпълнение на вълшебния фонтан на Монтжуик (Font màgica de Montjuïc in Catalan) е на 19 май 1929 г. по време на Голямото Международнот изложение. Дизайнерът Carles Buigas представя плановете си една година по-рано и мнозина смятат, че проектът е твърде амбициозен, за да бъде създаден, а още по-малко завършен навреме.

Над 3000 работници участват в работите по проекта и за по-малко от година се ражда магическият фонтан.

Вълшебният фонтан е грандиозно представление на цветовете, светлината, движението, музиката и водната акробатика – ако смесите тези елементи заедно в правилните комбинации, ще получите чиста магия! Магическият фонтан е едно от „задължително да се види“ забележителности на Барселона.

Сингапур 2019

By | Uncategorized @bg

Защо през 2019 е най-добре да посетиш Сингапур

Името Сингапур произхожда от санскрит и означава „Лъвски град“.
Тази година се навършват 200 години откакто сър Стамфорд Рафълс пристига в града на градините. Юбилея си островният град-държава ще отбележи с множество тържества и никога не е имало по-добро време да го посетиш.
В стремежа си да създаде нов британски търговски пункт в регион, доминиран от холандците, Рафълс е упражнил голямо влияние върху парчето земя в подножието на Малайския полуостров. Ако духът му беше нарцистичен, щеше да твърди, че най-важният момент е отварянето през 1887 г. на великолепния хотел, който носи неговото име „Рафълс”. В момента е затворен за реновиране до средата на 2019 г.
Обикновено се смята за доста грубо да се обсъжда възрастта на една дама. Особено когато тази дама е имала много скъпи козметични подобрения след златните години на младостта си – летища, небостъргачи, търговски центрове, зоологически градини, водни паркове, многолентови булеварди. Многото постижения са вълнуващи, така че може да се каже, че през 2019 г. се отбелязва 200-та годишнина от основаването на модерния Сингапур – ако приемем, че искрата на съзиданието е дадена с пристигането на острова на колониалния моден сценарист Сър Стамфорд. Кога е идеалното време да посетите града? Е, всеки харесва рождени ден – виж програмата за предстоящите събития на visitsingapore.com и си избери период.
Ако хотел Raffles е затворен, добрата новина е, че известният му Long Bar наскоро беше отворен. Което означава, че може да наминете за няколко легендарни Сингапурски прашки – Slings /уиски/джин/коняк/ром със сода, захар, лимон и пр./. Или да се отбиете в модния Jigger & Pony, който сервира „прашката” с шик удоволствие за 23 сингапурски долара (15 евро) (jiggerandpony.com).

Какво ли би помислил Рафълс за града, разцъфнал след смъртта му през 1826 г.? Е, той ще бъде объркан от Градините край залива (gardensbythebay.com), природен парк с горичка от огромни изкуствени и осветени „супердървета“. Нямаше да бъде и много по-сигурен за Сингапурския музей на изкуствата (singaporeartmuseum.sg), където фокусът е върху азиатското съвременно изкуство. Все пак не бъдете слисани като Рафълс. И двете места са страхотни. Трябва да ги видите.
Всеки двестагодишен се нуждае от изкуство в сърцето си. За щастие Сингапур не забрави да покани културата на годишнината от рождението си. Сингапурският международен фестивал на изкуствата (sifa.sg) ще заеме централно място от 16 май до 2 юни. Всъщност, не – няма да има торта. Просто артистични неща.
Ъгловатите скулптури и странните дървесни видения са много добре, но какво ще кажеш за ревът на високо-октанови двигатели, за вонята на бензин и за Луис Хамилтън, изглеждащ ядосан на пистата? Е, тогава ти трябва Сингапур Гранд При, която е насрочена за 22 септември.

В Сингапур много-много не се говори, но е бил част от Малайската федерация от 1963 до 1965 г. Оттогава на 9 август е националният празник на Сингапур. Младата република, бореща се за своята икономическа независимост, се сблъсква с редица проблеми като масова безработица, недостиг на жизнено пространство, обработваема земя и суровини. Под ръководството на Ли Куан Ю от 1959 до 1990 г. държавата успява да се пребори с тези проблеми и само за едно поколение прави скок от развиваща се към промишлена държава.
Няма причина да не посетите и Малайзия, която е „само зад ъгъла” и да направите почивка „Основното от Сингапур и Малайзия“.
Камбоджа също е в района и можете да отидете до столицата Пном Пен и Ангкор.
Сингапур има няколко прекрасни извивки от пясък – не на последно място е плажът Палаван в югозападната му част. Но ако желаете да се насладите на крайбрежието на Югоизточна Азия, то тогава можете да съчетаете града с най-гостоприемния остров в Индонезия – Бали.

Будапеща

By | Uncategorized @bg

Будапеща е град с многобройни културни и исторически забележителности, които да запълнят времето на туристите. Една от най-интересните освен тях е пистата на Формула 1, намираща се на 20 км от града. Изградена е през 1986 г. и ежегодно през юли или август събира над 120 000 посетители. Вълнуващият свят на Формула1 през 2018 може да се посети през уикенда от 27 до 29 юли.  Цялата програма включва право да се присъства на пистата в четвъртък, когато може да се разходите в pitlane-а/бокса/ и да вземете автограф от любимия си пилот, петък – свободни тренировки, събота – квалификация и неделя, когато е самото състезание. По време на уикенда има и много съпътстващи надпревари.

Дунавските столици и Прага

By | Uncategorized @bg

Будапеща

Будапеща, столицата на Унгария, е разположена в Среднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав и заема площ от над 550 кв.км.  Будапеща е една от най-атрактивните дестинации за туристите, както от Европа така и от Северна Америка, а напоследък  и от Азия. Будапеща всъщност е обединение на три градчета – Буда, Обуда и Пеща. През 106 г. римляните основали селището Аквинкум на североизточната извивка на р. Дунав. След това населението му се сменило няколко пъти. Дошли маджарите. Те се отделили от финландското уграинско племе с корени в Сибир. Маджарският град, с двореца и овалната си стена, започнали да наричат Буда, а Аквинкум бил наименуван Обуда. Отсрещната страна на реката била също заселена, за да я кръстят Пеща. След като била завладяна от османските турци, а по-късно освободена от австрийската армия през 1869 г., Унгария се превърнала в пълноправен партньор в Австро-Унгарската монархия. Будапеща станала едно от най-важните пристанища на Дунав, а скоро и индустриален център. Много любопитни за туристите са внушителния комплекс на Унгарският парламент, Рибарският бастион, Кралският дворец и Националната опера. Изключителна интересна за посетителите на Будапеща е и пистата за Формула 1, изградена на около 20 км от града през 1986 г. Ежегодно в средата на август, за да наблюдават Формула 1, пристигат около 120 000 фенове от цяла Европа. На един от островите на река Дунав – Маргарет,са изградени множество спортни площадки и басейни. Множество кораби-ресторанти кръстосват Дунав в района на Будапеща, предлагайки забавления за туристите.

Виена

Виенският Пратер е голям градски парк, в края на който се намира увеселителния парк „Вурстелпратер“, създаден преди 250 години. Във „Вурстелпратер“ или Пратера както е по-известен, са рзположени над 250 атракциони, ресторанти, места за игра и приятни кътчета за отдих. Виенското колело е високо 65 м и разкрива невероятна гледка на Виена от птичи поглед. Скоростните въртележки са за тези, които имат нужда от адреналин. Страшните атракциони доказват,че увеселителните паркове са и за възрастни. За най-малките посетители са забавната детска въртележка от приказките, блъскащите се колички, влакчето и Кулата.

Белград

Белград е динамичен град и през пролетните и летни месеци е пълен денонощно с тълпи от туристи. Сръбската столица е водеща дестинация в Европа с нощния си живот. Могат да се видят живописни, красиви сгради като най-голямата атракция е крепостта Калемегдан, извисяваща се над реките Дунав и Сава. Извън пределите на едноимения парк се намира Стария град в тесните улички, на който са скрити останалите забележителности на Белград.

Прага

„Танцуващата къща“  е нестандартно архитектурно творение, което наподобява танцуваща двойка. Нейното построяване предизвиква спорове дали се вписва в общия пейзаж на чешката столица известна в цял свят с красивата барокова, готическа и арт нуво архитектура. „Танцуващата къща“ стои модернистично на фона на заобикалящите я сгради като определо привлича погледите и е популярна атракция сред туристите. Неофициалното й име е „Фред и Джинджър“, които са прочута танцова двойка.

Впечатляващи исторически сгради, използвани и до ден днешен

By | Uncategorized @bg

Ж.п. гара „Хуа Хин“ Тайлaнд

Ж.п. гара „Хуа Хин“ е една от най-старите гари в Кралство Тайланд. Известна става през 1920 година, когато тогавашният крал Рама VI построява нова кралска резиденция и пътува с влак, за да я посещава. Една от най-важните забележителности на тази действаща и до днес гара е „Кралската чакалня“, построена специално за визитите на краля и неговия кортеж.

Замъкът „Сант Анджело“, Рим, Италия

Строежът на замъка започва през 135 г. по заповед на император Адриан, чиято пъвроначална идея била да използва замъка като мавзолей. Довършена за 4 години, с времето сградата променя предназначението си. През 400 г. става част от крепостните стени на император Аврелий, години по-късно замъкът бива свързан с Ватикана, за да може хората да избягат в случай на нужда. И до ден днешен „Сант Анджело“ е все така величествен и красив. Днес сградата е музей, който очаква своите посетители.

Хотел Im WASSERTURM, Кьолн, Германия

Някога най-голямата водна кула в Европа, а днес уникален хотел. Im WASSERTURM е пример за историческа сграда, рационално използвана в наши дни. Хотелът разполага с 88 стаи и апартаменти, които посрещат  гостите с елегантност и стил. Освен това тук можете да поглезите сетивата и тялото си с приятни спа процедури, а и да се насладите на една от най-добрите гледки към града.

Астрономическа обсерватория „Quito“, Еквадор

Основана през 1873г. обсерваторията е една от най-старите в Латинска Америка. Дълги години в нея са се правели научни разкрития, а през 1963г. правителството я трансформира в Национално политехническо училище. Днес тук се пазят изключителни находки – колекция от научни инструменти от XIXв.

Православна църква „Света София“

Една от най-значимите православни църкви в столицата е минала през множество трансформации. Днес тя е културен паметник и известна забележителност, но по време на османското нашествие е била разрушена и превърната в джамия. Счита се, че сградата е срината по време на земетресение през 15-ти век. След това отново е  изградена като джамия, но пак бива опустошена от природно бедствие и повече не е правен опит да бъде превърната в мюсюлмански храм. Използвана е за склад до Освобождението на България, след което окончателно е издигната като православна църква и културен християнски храм.

Вила Белмонд Сан Мишел, Флоренция, Италия

Този луксозен, бутиков италиански хотел в предишния си живот е бил манастир.  Намира се в района на град Флоренция и се състои от 46 стаи, стилно обзаведени. Запазил е автентичната си красота благодарение на зелените си и тучни градини, спокойствието, което те излъчват и фасадата си, дело на даровития Микеланджело.

Автентични летни коктейли и къде да ги вкусим?

By | Uncategorized @bg

Бахама Мама, Бахамски острови

Bahama Mama

Неустоимата наптика, която се приготвя на базата на кокосов ром е сред летните хитове. Ако желаете да опитате един от най-хубавите коктейли, носещи това име трябва да отидете на Бахамските острови, там барманите се отнасят със специално внимание към него, тъй като е знаково за региона.

Кайпириня, Бразилия

Caipirinha

Знаковият за Бразилия алкохолен микс е добре известен и в Европа. На базата на кашаса (типичен бразилски алкохол) се сътворява един много вкусен коктейл, който у нас предимно се консумира с вкус на лайм или ягода, докато в страната си на произход той може да има всякакъв вкус – от киви до кокос и какво ли още не.

Маргарита, Мексико

Margarita

Класическият коктейл Маргарита е най-вкусен в Мексико, тъй като именно от там произлиза. Традицията датира от 1938, когато Карлос Ерера го измисля в ресторанта си „Ранчо Ла Глория“. Разхладете се с напитката, която се приготвя с текила, а ако желаете да е съвсем автентична –  може да й се насладите в Канкун.

Астраджинга, Бали

Astrajingga

Вдъхновен от натуралната традиционна напитка наречена „Байгър“, Астраджинга е един невероятен коктейл, едно незабравимо усещане за вашите сетива. Съставките му са кокосов крем, кафява захар, джинджифил и балийски ром. Този коктейл е страхотно питие, което може да направи вечерите Ви в Бали още по-вълнуващи.

Дайкири, Куба

Daiquiri

Традиционният коктейл, наричан още „Кралят на кубинските коктейли“ е прекрасно съчетание от кубински ром, лед, лимонов сок и захар. Това е традиционната напитка на баровете в Хавана. Съществуват няколко варианта на този коктейл, като например Daiquiri Floridita, Hemingway Daiquiri, Banana Daiquiri или Strawberry Daiquiri.

Пиня Колада, Пуерто Рико

Piña Colada

Кокос, ананас и микс от различни видове ром, познат като пиня колада, са били популярни в Карибите поне сто години преди Рамон „Мончито“ Мареро, в Сан Хуан, Пуерто Рико да го усъвършенства през 50-те години на миналия век, използвайки крем от кокос.  Днес, коктейлът на Сан Хуан се отпива по целия свят, но най-вкусен е в Пуерто Рико, край плажа или басейна.