Блог

Тук ще откриете интересни теми, които да разсеят с усмивка и положителни емоции умората от делничното ежедневие.

Хълмът МОНТЖУИК в Барселона

By | Uncategorized @bg

МОНТЖУИК

Монтжуик е известен хълм с изглед към пристанището на Барселона. През вековете е играл стратегическа роля в защитата на града и е едно от естествените му възвишения. Днес районът е туристически магнит за Барселона.

Много от атракциите на хълма са били построени, за да се отпразнува Международното изложение от 1929 г., но се смята, че преди да бъде превърнат в днешния голям парк, някъде в планината е имало еврейско гробище, което е дало името му Монтжуик, което означава „еврейска планина ”на каталонски.

Как се стига до хълма?

Фуникуляр Монтжуик

Най-бързият и лесен начин да стигнете до Montjuic е с метрото, линии 2 и 3, до спирка „Paralel-lel“. Оттам се продължава с фуникуляра (лифт, който се движи по релси). Пътуването отнема по-малко от 5 минути от гара Paral·lel до спирката на Avenida Мирамар, а цената е включена в редовния ви билет за метрото (2.15 евро).

В непосредствена близост до станцията на фуникуляра се намира кабинковият лифт на Монтжуик. Той ще ви отведе директно до замъка Монтжуик, на най-високата точка на хълма с невероятна гледка към Барселона (12.50 евро). Вариант номер две е редовен автобус № 150, който също спира до замъка.

Знаете ли, че при откриването на фуникуляра на Монтжуик през 1928 г. се е считало, че това е най-бързата кабелна железница в света? Той е превозвал около 6000 души само за един час!“

Кабинковият лифт Montjuïc предлага зашеметяваща гледка към целия град Барселона. За 10-минутното пътуване може да се отпуснете и да се полюбувате на красивия изглед към Барселона и Средиземно море.

Какво да правите на Монтжуик?

Замъкът Монжуик

Препоръчваме ви да започнете пътешествието точно от върха на планината. От замъка можете да се насладите на спираща дъха гледка към пристанището на Барселона. Можете да направите 360º-ва обиколка и да се насладите на някои от непрекъснатите изложби, показващи историята на замъка. На разположение има и снек-бар, както и тоалетни

След като се качите до замъка Монтжуик, ще бъдете посрещнати от китните градини наоколо. Това е приятно място за разходка, плюс спираща дъха гледка към Барселона. Можете да направите 360º-ва обиколка и да се насладите на някои от непрекъснатите изложби, показващи историята на замъка. През лятото има открито кино, наречено Sala Montjuïc, което възпроизвежда филми на стената на замъка.

Входът за замъка е между 6 и 10 евро според възрастта.

След като разгледате замъка, може да изберете да слезете с кабинковия лифт или 20 минути пеша надолу по хълма.

Фондация „Хуан Миро“

Продължавайки на запад по Мирамар авеню, след около 400 метра се стига до музея, посветен на единствения каталонски художник Хуан Миро, с изложени творби от всеки етап от кариерата му.

Градините на Театъра Грек

Този парк също е построен за Международното изложение през 1929 и разполага с известния амфитеатър, който е домакин на представления по време на Грек фестивала на Барселона.

Общински басейн на Монтжуик

Точно на авеню Miramar, разположени диагонално на фуникуляра, тези басейни бяха домакини на гмуркане и водна топка на олимпийските игри, а през 2003 г. Кайли Миноуг снима музикалния клип за „Slow“.

Може да приключите приятната разходка до хълма Монтжуик като поплувате и поплажувате край басейните.

Магическият фонтан Монтжуик

Първото изпълнение на вълшебния фонтан на Монтжуик (Font màgica de Montjuïc in Catalan) е на 19 май 1929 г. по време на Голямото Международнот изложение. Дизайнерът Carles Buigas представя плановете си една година по-рано и мнозина смятат, че проектът е твърде амбициозен, за да бъде създаден, а още по-малко завършен навреме.

Над 3000 работници участват в работите по проекта и за по-малко от година се ражда магическият фонтан.

Вълшебният фонтан е грандиозно представление на цветовете, светлината, движението, музиката и водната акробатика – ако смесите тези елементи заедно в правилните комбинации, ще получите чиста магия! Магическият фонтан е едно от „задължително да се види“ забележителности на Барселона.

Сингапур 2019

By | Uncategorized @bg

Защо през 2019 е най-добре да посетиш Сингапур

Името Сингапур произхожда от санскрит и означава „Лъвски град“.
Тази година се навършват 200 години откакто сър Стамфорд Рафълс пристига в града на градините. Юбилея си островният град-държава ще отбележи с множество тържества и никога не е имало по-добро време да го посетиш.
В стремежа си да създаде нов британски търговски пункт в регион, доминиран от холандците, Рафълс е упражнил голямо влияние върху парчето земя в подножието на Малайския полуостров. Ако духът му беше нарцистичен, щеше да твърди, че най-важният момент е отварянето през 1887 г. на великолепния хотел, който носи неговото име „Рафълс”. В момента е затворен за реновиране до средата на 2019 г.
Обикновено се смята за доста грубо да се обсъжда възрастта на една дама. Особено когато тази дама е имала много скъпи козметични подобрения след златните години на младостта си – летища, небостъргачи, търговски центрове, зоологически градини, водни паркове, многолентови булеварди. Многото постижения са вълнуващи, така че може да се каже, че през 2019 г. се отбелязва 200-та годишнина от основаването на модерния Сингапур – ако приемем, че искрата на съзиданието е дадена с пристигането на острова на колониалния моден сценарист Сър Стамфорд. Кога е идеалното време да посетите града? Е, всеки харесва рождени ден – виж програмата за предстоящите събития на visitsingapore.com и си избери период.
Ако хотел Raffles е затворен, добрата новина е, че известният му Long Bar наскоро беше отворен. Което означава, че може да наминете за няколко легендарни Сингапурски прашки – Slings /уиски/джин/коняк/ром със сода, захар, лимон и пр./. Или да се отбиете в модния Jigger & Pony, който сервира „прашката” с шик удоволствие за 23 сингапурски долара (15 евро) (jiggerandpony.com).

Какво ли би помислил Рафълс за града, разцъфнал след смъртта му през 1826 г.? Е, той ще бъде объркан от Градините край залива (gardensbythebay.com), природен парк с горичка от огромни изкуствени и осветени „супердървета“. Нямаше да бъде и много по-сигурен за Сингапурския музей на изкуствата (singaporeartmuseum.sg), където фокусът е върху азиатското съвременно изкуство. Все пак не бъдете слисани като Рафълс. И двете места са страхотни. Трябва да ги видите.
Всеки двестагодишен се нуждае от изкуство в сърцето си. За щастие Сингапур не забрави да покани културата на годишнината от рождението си. Сингапурският международен фестивал на изкуствата (sifa.sg) ще заеме централно място от 16 май до 2 юни. Всъщност, не – няма да има торта. Просто артистични неща.
Ъгловатите скулптури и странните дървесни видения са много добре, но какво ще кажеш за ревът на високо-октанови двигатели, за вонята на бензин и за Луис Хамилтън, изглеждащ ядосан на пистата? Е, тогава ти трябва Сингапур Гранд При, която е насрочена за 22 септември.

В Сингапур много-много не се говори, но е бил част от Малайската федерация от 1963 до 1965 г. Оттогава на 9 август е националният празник на Сингапур. Младата република, бореща се за своята икономическа независимост, се сблъсква с редица проблеми като масова безработица, недостиг на жизнено пространство, обработваема земя и суровини. Под ръководството на Ли Куан Ю от 1959 до 1990 г. държавата успява да се пребори с тези проблеми и само за едно поколение прави скок от развиваща се към промишлена държава.
Няма причина да не посетите и Малайзия, която е „само зад ъгъла” и да направите почивка „Основното от Сингапур и Малайзия“.
Камбоджа също е в района и можете да отидете до столицата Пном Пен и Ангкор.
Сингапур има няколко прекрасни извивки от пясък – не на последно място е плажът Палаван в югозападната му част. Но ако желаете да се насладите на крайбрежието на Югоизточна Азия, то тогава можете да съчетаете града с най-гостоприемния остров в Индонезия – Бали.

Будапеща

By | Uncategorized @bg

Будапеща е град с многобройни културни и исторически забележителности, които да запълнят времето на туристите. Една от най-интересните освен тях е пистата на Формула 1, намираща се на 20 км от града. Изградена е през 1986 г. и ежегодно през юли или август събира над 120 000 посетители. Вълнуващият свят на Формула1 през 2018 може да се посети през уикенда от 27 до 29 юли.  Цялата програма включва право да се присъства на пистата в четвъртък, когато може да се разходите в pitlane-а/бокса/ и да вземете автограф от любимия си пилот, петък – свободни тренировки, събота – квалификация и неделя, когато е самото състезание. По време на уикенда има и много съпътстващи надпревари.

Дунавските столици и Прага

By | Uncategorized @bg

Будапеща

Будапеща, столицата на Унгария, е разположена в Среднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав и заема площ от над 550 кв.км.  Будапеща е една от най-атрактивните дестинации за туристите, както от Европа така и от Северна Америка, а напоследък  и от Азия. Будапеща всъщност е обединение на три градчета – Буда, Обуда и Пеща. През 106 г. римляните основали селището Аквинкум на североизточната извивка на р. Дунав. След това населението му се сменило няколко пъти. Дошли маджарите. Те се отделили от финландското уграинско племе с корени в Сибир. Маджарският град, с двореца и овалната си стена, започнали да наричат Буда, а Аквинкум бил наименуван Обуда. Отсрещната страна на реката била също заселена, за да я кръстят Пеща. След като била завладяна от османските турци, а по-късно освободена от австрийската армия през 1869 г., Унгария се превърнала в пълноправен партньор в Австро-Унгарската монархия. Будапеща станала едно от най-важните пристанища на Дунав, а скоро и индустриален център. Много любопитни за туристите са внушителния комплекс на Унгарският парламент, Рибарският бастион, Кралският дворец и Националната опера. Изключителна интересна за посетителите на Будапеща е и пистата за Формула 1, изградена на около 20 км от града през 1986 г. Ежегодно в средата на август, за да наблюдават Формула 1, пристигат около 120 000 фенове от цяла Европа. На един от островите на река Дунав – Маргарет,са изградени множество спортни площадки и басейни. Множество кораби-ресторанти кръстосват Дунав в района на Будапеща, предлагайки забавления за туристите.

Виена

Виенският Пратер е голям градски парк, в края на който се намира увеселителния парк „Вурстелпратер“, създаден преди 250 години. Във „Вурстелпратер“ или Пратера както е по-известен, са рзположени над 250 атракциони, ресторанти, места за игра и приятни кътчета за отдих. Виенското колело е високо 65 м и разкрива невероятна гледка на Виена от птичи поглед. Скоростните въртележки са за тези, които имат нужда от адреналин. Страшните атракциони доказват,че увеселителните паркове са и за възрастни. За най-малките посетители са забавната детска въртележка от приказките, блъскащите се колички, влакчето и Кулата.

Белград

Белград е динамичен град и през пролетните и летни месеци е пълен денонощно с тълпи от туристи. Сръбската столица е водеща дестинация в Европа с нощния си живот. Могат да се видят живописни, красиви сгради като най-голямата атракция е крепостта Калемегдан, извисяваща се над реките Дунав и Сава. Извън пределите на едноимения парк се намира Стария град в тесните улички, на който са скрити останалите забележителности на Белград.

Прага

„Танцуващата къща“  е нестандартно архитектурно творение, което наподобява танцуваща двойка. Нейното построяване предизвиква спорове дали се вписва в общия пейзаж на чешката столица известна в цял свят с красивата барокова, готическа и арт нуво архитектура. „Танцуващата къща“ стои модернистично на фона на заобикалящите я сгради като определо привлича погледите и е популярна атракция сред туристите. Неофициалното й име е „Фред и Джинджър“, които са прочута танцова двойка.

Впечатляващи исторически сгради, използвани и до ден днешен

By | Uncategorized @bg

Ж.п. гара „Хуа Хин“ Тайлaнд

Ж.п. гара „Хуа Хин“ е една от най-старите гари в Кралство Тайланд. Известна става през 1920 година, когато тогавашният крал Рама VI построява нова кралска резиденция и пътува с влак, за да я посещава. Една от най-важните забележителности на тази действаща и до днес гара е „Кралската чакалня“, построена специално за визитите на краля и неговия кортеж.

Замъкът „Сант Анджело“, Рим, Италия

Строежът на замъка започва през 135 г. по заповед на император Адриан, чиято пъвроначална идея била да използва замъка като мавзолей. Довършена за 4 години, с времето сградата променя предназначението си. През 400 г. става част от крепостните стени на император Аврелий, години по-късно замъкът бива свързан с Ватикана, за да може хората да избягат в случай на нужда. И до ден днешен „Сант Анджело“ е все така величествен и красив. Днес сградата е музей, който очаква своите посетители.

Хотел Im WASSERTURM, Кьолн, Германия

Някога най-голямата водна кула в Европа, а днес уникален хотел. Im WASSERTURM е пример за историческа сграда, рационално използвана в наши дни. Хотелът разполага с 88 стаи и апартаменти, които посрещат  гостите с елегантност и стил. Освен това тук можете да поглезите сетивата и тялото си с приятни спа процедури, а и да се насладите на една от най-добрите гледки към града.

Астрономическа обсерватория „Quito“, Еквадор

Основана през 1873г. обсерваторията е една от най-старите в Латинска Америка. Дълги години в нея са се правели научни разкрития, а през 1963г. правителството я трансформира в Национално политехническо училище. Днес тук се пазят изключителни находки – колекция от научни инструменти от XIXв.

Православна църква „Света София“

Една от най-значимите православни църкви в столицата е минала през множество трансформации. Днес тя е културен паметник и известна забележителност, но по време на османското нашествие е била разрушена и превърната в джамия. Счита се, че сградата е срината по време на земетресение през 15-ти век. След това отново е  изградена като джамия, но пак бива опустошена от природно бедствие и повече не е правен опит да бъде превърната в мюсюлмански храм. Използвана е за склад до Освобождението на България, след което окончателно е издигната като православна църква и културен християнски храм.

Вила Белмонд Сан Мишел, Флоренция, Италия

Този луксозен, бутиков италиански хотел в предишния си живот е бил манастир.  Намира се в района на град Флоренция и се състои от 46 стаи, стилно обзаведени. Запазил е автентичната си красота благодарение на зелените си и тучни градини, спокойствието, което те излъчват и фасадата си, дело на даровития Микеланджело.

Автентични летни коктейли и къде да ги вкусим?

By | Uncategorized @bg

Бахама Мама, Бахамски острови

Bahama Mama

Неустоимата наптика, която се приготвя на базата на кокосов ром е сред летните хитове. Ако желаете да опитате един от най-хубавите коктейли, носещи това име трябва да отидете на Бахамските острови, там барманите се отнасят със специално внимание към него, тъй като е знаково за региона.

Кайпириня, Бразилия

Caipirinha

Знаковият за Бразилия алкохолен микс е добре известен и в Европа. На базата на кашаса (типичен бразилски алкохол) се сътворява един много вкусен коктейл, който у нас предимно се консумира с вкус на лайм или ягода, докато в страната си на произход той може да има всякакъв вкус – от киви до кокос и какво ли още не.

Маргарита, Мексико

Margarita

Класическият коктейл Маргарита е най-вкусен в Мексико, тъй като именно от там произлиза. Традицията датира от 1938, когато Карлос Ерера го измисля в ресторанта си „Ранчо Ла Глория“. Разхладете се с напитката, която се приготвя с текила, а ако желаете да е съвсем автентична –  може да й се насладите в Канкун.

Астраджинга, Бали

Astrajingga

Вдъхновен от натуралната традиционна напитка наречена „Байгър“, Астраджинга е един невероятен коктейл, едно незабравимо усещане за вашите сетива. Съставките му са кокосов крем, кафява захар, джинджифил и балийски ром. Този коктейл е страхотно питие, което може да направи вечерите Ви в Бали още по-вълнуващи.

Дайкири, Куба

Daiquiri

Традиционният коктейл, наричан още „Кралят на кубинските коктейли“ е прекрасно съчетание от кубински ром, лед, лимонов сок и захар. Това е традиционната напитка на баровете в Хавана. Съществуват няколко варианта на този коктейл, като например Daiquiri Floridita, Hemingway Daiquiri, Banana Daiquiri или Strawberry Daiquiri.

Пиня Колада, Пуерто Рико

Piña Colada

Кокос, ананас и микс от различни видове ром, познат като пиня колада, са били популярни в Карибите поне сто години преди Рамон „Мончито“ Мареро, в Сан Хуан, Пуерто Рико да го усъвършенства през 50-те години на миналия век, използвайки крем от кокос.  Днес, коктейлът на Сан Хуан се отпива по целия свят, но най-вкусен е в Пуерто Рико, край плажа или басейна.

Цветни истории: Кьокенхоф и Уено

By | Uncategorized @bg

„Кьокенхоф“ – чудните холандски градини

„Кьокенхоф“ се намира в Лис, Холандия в близост до Амстердам. В превод от холандски името му означава „градината – кухня“ и това не е случайно. Историята на градините датира от 15-ти век, когато графиня Жаклин Баварска е беряла плодовете и зеленчуците си от там.

Замъкът „Кьокенхоф“ е построен през 1641г. и имотът се е разпростирал на над 200 хектара площ. Ландшафтните архитекти Ян Зохър и Луи Пол Зохър, които също са проектирали известния амстердамски парк „Вонделпарк“, са реновирали зелените площи пред двореца през 1857г.

През 1949г., екип от 20 износители на луковици са съставили план за използване на имота като перманентна изложба на цветя, което поставя началото на пролетния парк „Кьокенхоф“. Той отваря врати през 1950г. и жъне неминуем успех с 236 000 посетители. През 2017г., 68-то провеждане на събитието ще е посветено на холандските дизайни.

Кьокенхоф се е превърнал в световноизвестна атракция, която е в разцвета си веднъж годишно. През 2017г. посетителите могат да се насладят на над 7-те милиона лалета и други цветя от 23-ти март до 21-ви май.

Сакура и паркът „Уено“

От късен март и дори до ранен май, посетителите на Япония могат да се насладят на разцъфналите розови черешови дръвчета „Сакура“. Градините с тези нежни цветове са пръснати навсякъде по страната: Токио, Нагоя, Осака, Киото, Нагасаки, Сапоро и др. Очаква се посетителите да могат да се насладят на омагьосващата красота на черешите чак до ранен май в Сапоро.

Освен красиви, японските череши са и вкусни и се използват за редица традиционни храни като:

  • Анпан – сладка кифла, която обикновено е с пълнеж от паста от червен боб;

  • Сакураю – мариновани в сол черешови пъпки с гореща вода;

В Япония, черешовите дръвчета символизират облаците, които са краткотрайни като живота.

„Уено“ е един от множеството паркове сред бетонената джунгла на Токио, Япония. Паркът е сред най-посещаваните за „ханами“ или наблюдение на разцъфналите вишневи дръвчета. Дърветата се намират от двете страни на главната алея, създавайки усещането за разходка под красива розова арка. През зимата уличните лампи в „Уено“ светят в розово и създават усещане за топла пролет, а през aприл истинският цвят на черешите превръща мястото в приказка. Паркът е достъпен за всеки, който пожелае да се наслади на красотата на прочутата японска сакура.