Блог

Тук ще откриете интересни теми, които да разсеят с усмивка и положителни емоции умората от делничното ежедневие.

Сингапур 2019

By | Uncategorized @bg

Защо през 2019 е най-добре да посетиш Сингапур

Името Сингапур произхожда от санскрит и означава „Лъвски град“.
Тази година се навършват 200 години откакто сър Стамфорд Рафълс пристига в града на градините. Юбилея си островният град-държава ще отбележи с множество тържества и никога не е имало по-добро време да го посетиш.
В стремежа си да създаде нов британски търговски пункт в регион, доминиран от холандците, Рафълс е упражнил голямо влияние върху парчето земя в подножието на Малайския полуостров. Ако духът му беше нарцистичен, щеше да твърди, че най-важният момент е отварянето през 1887 г. на великолепния хотел, който носи неговото име „Рафълс”. В момента е затворен за реновиране до средата на 2019 г.
Обикновено се смята за доста грубо да се обсъжда възрастта на една дама. Особено когато тази дама е имала много скъпи козметични подобрения след златните години на младостта си – летища, небостъргачи, търговски центрове, зоологически градини, водни паркове, многолентови булеварди. Многото постижения са вълнуващи, така че може да се каже, че през 2019 г. се отбелязва 200-та годишнина от основаването на модерния Сингапур – ако приемем, че искрата на съзиданието е дадена с пристигането на острова на колониалния моден сценарист Сър Стамфорд. Кога е идеалното време да посетите града? Е, всеки харесва рождени ден – виж програмата за предстоящите събития на visitsingapore.com и си избери период.
Ако хотел Raffles е затворен, добрата новина е, че известният му Long Bar наскоро беше отворен. Което означава, че може да наминете за няколко легендарни Сингапурски прашки – Slings /уиски/джин/коняк/ром със сода, захар, лимон и пр./. Или да се отбиете в модния Jigger & Pony, който сервира „прашката” с шик удоволствие за 23 сингапурски долара (15 евро) (jiggerandpony.com).

Какво ли би помислил Рафълс за града, разцъфнал след смъртта му през 1826 г.? Е, той ще бъде объркан от Градините край залива (gardensbythebay.com), природен парк с горичка от огромни изкуствени и осветени „супердървета“. Нямаше да бъде и много по-сигурен за Сингапурския музей на изкуствата (singaporeartmuseum.sg), където фокусът е върху азиатското съвременно изкуство. Все пак не бъдете слисани като Рафълс. И двете места са страхотни. Трябва да ги видите.
Всеки двестагодишен се нуждае от изкуство в сърцето си. За щастие Сингапур не забрави да покани културата на годишнината от рождението си. Сингапурският международен фестивал на изкуствата (sifa.sg) ще заеме централно място от 16 май до 2 юни. Всъщност, не – няма да има торта. Просто артистични неща.
Ъгловатите скулптури и странните дървесни видения са много добре, но какво ще кажеш за ревът на високо-октанови двигатели, за вонята на бензин и за Луис Хамилтън, изглеждащ ядосан на пистата? Е, тогава ти трябва Сингапур Гранд При, която е насрочена за 22 септември.

В Сингапур много-много не се говори, но е бил част от Малайската федерация от 1963 до 1965 г. Оттогава на 9 август е националният празник на Сингапур. Младата република, бореща се за своята икономическа независимост, се сблъсква с редица проблеми като масова безработица, недостиг на жизнено пространство, обработваема земя и суровини. Под ръководството на Ли Куан Ю от 1959 до 1990 г. държавата успява да се пребори с тези проблеми и само за едно поколение прави скок от развиваща се към промишлена държава.
Няма причина да не посетите и Малайзия, която е „само зад ъгъла” и да направите почивка „Основното от Сингапур и Малайзия“.
Камбоджа също е в района и можете да отидете до столицата Пном Пен и Ангкор.
Сингапур има няколко прекрасни извивки от пясък – не на последно място е плажът Палаван в югозападната му част. Но ако желаете да се насладите на крайбрежието на Югоизточна Азия, то тогава можете да съчетаете града с най-гостоприемния остров в Индонезия – Бали.

Къде да отидем с приятелки за 8-ми март?

By | Uncategorized @bg

Исландия

Съберете се група приятелки и изкарайте една седмица приключения сред природните чудеса на северната страна. Разходете се из улиците и магазините на Рейкявик, научете нещо ново за историята на републиката в Националния Музей на Исландия. Северният остров е благоприятно и безопасно място за пътуващи сами дами.

Доломитите, Италия

Италия винаги е добра идея за пътуване, а нейните планини са една чудесна възможност с приятелки да подишате чист, свеж, планински въздух, да покарате ски, да се замеряте със сняг и др. Доломитите са планинска верига в Североизточна Италия и представляват част от Алпите. А ако съчетаете зимната почивка със спа, ще Ви се отрази още по-добре.

Долината Напа

Долината Напа, Калифорния е чудесен избор за дамите, решили да се отдадат на добра храна, красиви пейзажи и прекрасно вино. Почти всяко ранчо предлага настаняване в красиви шалета, пригодени за настаняване на групи, които разполагат с възможност за спа и отдих.

Хелзинки, Финландия

Столицата на Република Финландия е оживен крайморски град, разположен върху красиви островчета с множество зелени паркове. Хелзинки е компактен и може лесно да бъде разгледан, ходейки пеша. Вие и вашите приятелки ще се насладите на дизайна, архитектурата и културата на града, ще се разходите из множеството зелени паркове и гори, и ще се любувате на езерата и множеството разпръснати, малки островчета, заобикалящи града.

Севиля, Испания

Севиля е врата към миналото. Град с интересна архитектура – готически катедрали, барокови църкви, аристократични имения и др. Фламенкото, поддържа нощния живот в града, а множеството годишни фестивали изпълват улиците с хора. Приключенски настроените дами, могат да съчетаят дневните „разходки в миналото“ с нощни, фламенко танци.

Амстердам, Холандия

Всеки район в града има собствен характер, стил и уникално разнообразие от магазини, ресторанти, барове и музеи. Ще вземете участие в богатия културен живот и ще срещнете хора от цял свят, тръгнали на приключения като Вас. Световно известният град от 17ти век е място, което очарова както семейства, така и пътуващи самостоятелно туристи.

О-в Бали, Индонезия

Бали традиционно е романтична дестинация, но почивка на острова с женска компания също е една чудесна идея. Отдайте се на плаж, спа процедури, азиатска храна и посещение на множество храмове. Островът е споменаван като „Рая на земята“, той е повече от място, той е вдъхновение, настроение, тропическото кътче във вашите ум и сърце.

By | Uncategorized @bg

Будапеща е град с многобройни културни и исторически забележителности, които да запълнят времето на туристите. Една от най-интересните освен тях е пистата на Формула 1, намираща се на 20 км от града. Изградена е през 1986 г. и ежегодно през юли или август събира над 120 000 посетители. Вълнуващият свят на Формула1 през 2018 може да се посети през уикенда от 27 до 29 юли.  Цялата програма включва право да се присъства на пистата в четвъртък, когато може да се разходите в pitlane-а/бокса/ и да вземете автограф от любимия си пилот, петък – свободни тренировки, събота – квалификация и неделя, когато е самото състезание. По време на уикенда има и много съпътстващи надпревари.

Дунавските столици и Прага

By | Uncategorized @bg

Будапеща

Будапеща, столицата на Унгария, е разположена в Среднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав и заема площ от над 550 кв.км.  Будапеща е една от най-атрактивните дестинации за туристите, както от Европа така и от Северна Америка, а напоследък  и от Азия. Будапеща всъщност е обединение на три градчета – Буда, Обуда и Пеща. През 106 г. римляните основали селището Аквинкум на североизточната извивка на р. Дунав. След това населението му се сменило няколко пъти. Дошли маджарите. Те се отделили от финландското уграинско племе с корени в Сибир. Маджарският град, с двореца и овалната си стена, започнали да наричат Буда, а Аквинкум бил наименуван Обуда. Отсрещната страна на реката била също заселена, за да я кръстят Пеща. След като била завладяна от османските турци, а по-късно освободена от австрийската армия през 1869 г., Унгария се превърнала в пълноправен партньор в Австро-Унгарската монархия. Будапеща станала едно от най-важните пристанища на Дунав, а скоро и индустриален център. Много любопитни за туристите са внушителния комплекс на Унгарският парламент, Рибарският бастион, Кралският дворец и Националната опера. Изключителна интересна за посетителите на Будапеща е и пистата за Формула 1, изградена на около 20 км от града през 1986 г. Ежегодно в средата на август, за да наблюдават Формула 1, пристигат около 120 000 фенове от цяла Европа. На един от островите на река Дунав – Маргарет,са изградени множество спортни площадки и басейни. Множество кораби-ресторанти кръстосват Дунав в района на Будапеща, предлагайки забавления за туристите.

Виена

Виенският Пратер е голям градски парк, в края на който се намира увеселителния парк „Вурстелпратер“, създаден преди 250 години. Във „Вурстелпратер“ или Пратера както е по-известен, са рзположени над 250 атракциони, ресторанти, места за игра и приятни кътчета за отдих. Виенското колело е високо 65 м и разкрива невероятна гледка на Виена от птичи поглед. Скоростните въртележки са за тези, които имат нужда от адреналин. Страшните атракциони доказват,че увеселителните паркове са и за възрастни. За най-малките посетители са забавната детска въртележка от приказките, блъскащите се колички, влакчето и Кулата.

Белград

Белград е динамичен град и през пролетните и летни месеци е пълен денонощно с тълпи от туристи. Сръбската столица е водеща дестинация в Европа с нощния си живот. Могат да се видят живописни, красиви сгради като най-голямата атракция е крепостта Калемегдан, извисяваща се над реките Дунав и Сава. Извън пределите на едноимения парк се намира Стария град в тесните улички, на който са скрити останалите забележителности на Белград.

Прага

„Танцуващата къща“  е нестандартно архитектурно творение, което наподобява танцуваща двойка. Нейното построяване предизвиква спорове дали се вписва в общия пейзаж на чешката столица известна в цял свят с красивата барокова, готическа и арт нуво архитектура. „Танцуващата къща“ стои модернистично на фона на заобикалящите я сгради като определо привлича погледите и е популярна атракция сред туристите. Неофициалното й име е „Фред и Джинджър“, които са прочута танцова двойка.

Виц на месец януари

By | Uncategorized @bg

Група туристи разглежда Лувъра. След многочасова обиколка из залите на музея, екскурзоводът казва:
– Ако имате някакви въпроси, моля, аз съм на ваше разположение.
– Кажете, – обажда се една дама – с какво търкате пода, за да блести така?

Романтични дестинации за Свети Валентин

By | Uncategorized @bg

Люцерн, Швейцария

Заснежените върхове на Алпите и средновековните сгради, няма как да не вдъхновят романтичната душа. Люцерн е един от най-очарователните швейцарски градове. В околността му се намира и природната забележителност – връх Пилатус – върхът с най-стръмната зъбчата железница в света. Дали ще го изкачите посредством железницата или ще го направите, чрез въздушните панормани гондоли – няма значение, защото ще бъдете заедно, наслаждавайки се на спиращи дъха гледки.

Мавриций

Остров Мавриций е чудесно място за почивка на топло, когато тук при нас в България е снежно и студено. Райският остров предлага безкрайни пясъчни плажове, които се къпят в тюркоазените води на Индийския океан. За любителите на водни спортове има красиви рифове за изследване. Местните жители са усмихнати и отзивчиви и заедно с модерната хотелска инфраструктура създават уютна и спокойна атмосфера на острова. Освен пълна почивка на плажа, Мавриций разнообразява пребиваването на туриста с природни и културни забележителности като националния парк „Блек Ривър Горджис“, Долината на цветовете и други. Прекрасно място за романтична почивка.

Малдиви

Хората казват, че намиращия се в Индийския океан островен архипелаг – Малдиви, е една от най-романтичните дестинации в света. Ако мечтаете за спокойствие, усамотение, плаж, лазурно море и много слънце, Малдивите са Вашето място. Докато се излежавате на плажа с бял пясък или пък плувате в чистите, прозрачни води, времето сякаш е спряло и романтиката Ви обгръща. Множество комплекси предлагат малки уютни стаи, вили или бунгала, където да се чувствате комфортно в хармония с човека до Вас и природата.

Париж, Франнция

Нито един списък с романтични дестинации няма да бъде пълен, ако в него не участва градът на любовта – Париж. Разходка ръка за ръка по китните улици, вечерен круиз по река Сена, романтична вечеря в традиционен парижки ресторант и разбира се посещение на Айфеловата кула, са само малка част от възможносттите, които могат да направят празника Ви незабравим.

Рим, Италия

Град, древен и красив, където романтиката витае във въздуха. Можете да се наслаждавате на залеза, от която и да е тераса в града и да хапвате традиционна италианска кухня в някой скрит и уютен ресторант. Рим винаги има какво да ви разкрие.

Сейшели

Да отседнеш на частен остров, който да почувстваш като собствен, това е едно уникално преживяване за отпразнуване на романтичния празник – Св. Валентин. Южно от Екватора, на около 1500 км. от брега на източна Африка се намира Република Сейшели. Един микроконтинент, съставен от 115 разнообразни острова. Някои от плажовете тук всяка година участват в класации за най-красивите в света. На Сейшелите можете да се забавлявате по много различни начини или просто да си почивате на лазурния бряг, винаги сте обградени от природна красота.

Швеция

Ако Вие и вашата половинка не сте любители на горещите тропици, то Швеция е чудесен избор за романтичен празник сред красотата на белия сняг. Отседнете в ледено иглу, повозете се на шейна, теглена от кучета или пък се стоплете в гореща сауна.

WHIRLPOOL HILL, Гулин, Китай

Топ романтична дестинация за двойките от Китай. Високи планини, издигащи се над тучни ливади, смарагдови оризови полета и криволичещи реки. Наистина романтично място, като излязло от красиво, пастелно платно. Чаената къща на върх  WHIRLPOOL е мястото, откъдето се виждат най-красивите и романтични гледки в района.

Впечатляващи исторически сгради, използвани и до ден днешен

By | Uncategorized @bg

Ж.п. гара „Хуа Хин“ Тайлaнд

Ж.п. гара „Хуа Хин“ е една от най-старите гари в Кралство Тайланд. Известна става през 1920 година, когато тогавашният крал Рама VI построява нова кралска резиденция и пътува с влак, за да я посещава. Една от най-важните забележителности на тази действаща и до днес гара е „Кралската чакалня“, построена специално за визитите на краля и неговия кортеж.

Замъкът „Сант Анджело“, Рим, Италия

Строежът на замъка започва през 135 г. по заповед на император Адриан, чиято пъвроначална идея била да използва замъка като мавзолей. Довършена за 4 години, с времето сградата променя предназначението си. През 400 г. става част от крепостните стени на император Аврелий, години по-късно замъкът бива свързан с Ватикана, за да може хората да избягат в случай на нужда. И до ден днешен „Сант Анджело“ е все така величествен и красив. Днес сградата е музей, който очаква своите посетители.

Хотел Im WASSERTURM, Кьолн, Германия

Някога най-голямата водна кула в Европа, а днес уникален хотел. Im WASSERTURM е пример за историческа сграда, рационално използвана в наши дни. Хотелът разполага с 88 стаи и апартаменти, които посрещат  гостите с елегантност и стил. Освен това тук можете да поглезите сетивата и тялото си с приятни спа процедури, а и да се насладите на една от най-добрите гледки към града.

Астрономическа обсерватория „Quito“, Еквадор

Основана през 1873г. обсерваторията е една от най-старите в Латинска Америка. Дълги години в нея са се правели научни разкрития, а през 1963г. правителството я трансформира в Национално политехническо училище. Днес тук се пазят изключителни находки – колекция от научни инструменти от XIXв.

Православна църква „Света София“

Една от най-значимите православни църкви в столицата е минала през множество трансформации. Днес тя е културен паметник и известна забележителност, но по време на османското нашествие е била разрушена и превърната в джамия. Счита се, че сградата е срината по време на земетресение през 15-ти век. След това отново е  изградена като джамия, но пак бива опустошена от природно бедствие и повече не е правен опит да бъде превърната в мюсюлмански храм. Използвана е за склад до Освобождението на България, след което окончателно е издигната като православна църква и културен християнски храм.

Вила Белмонд Сан Мишел, Флоренция, Италия

Този луксозен, бутиков италиански хотел в предишния си живот е бил манастир.  Намира се в района на град Флоренция и се състои от 46 стаи, стилно обзаведени. Запазил е автентичната си красота благодарение на зелените си и тучни градини, спокойствието, което те излъчват и фасадата си, дело на даровития Микеланджело.