МОНТЖУИК

Монтжуик е известен хълм с изглед към пристанището на Барселона. През вековете е играл стратегическа роля в защитата на града и е едно от естествените му възвишения. Днес районът е туристически магнит за Барселона.

Много от атракциите на хълма са били построени, за да се отпразнува Международното изложение от 1929 г., но се смята, че преди да бъде превърнат в днешния голям парк, някъде в планината е имало еврейско гробище, което е дало името му Монтжуик, което означава „еврейска планина ”на каталонски.

Как се стига до хълма?

Фуникуляр Монтжуик

Най-бързият и лесен начин да стигнете до Montjuic е с метрото, линии 2 и 3, до спирка „Paralel-lel“. Оттам се продължава с фуникуляра (лифт, който се движи по релси). Пътуването отнема по-малко от 5 минути от гара Paral·lel до спирката на Avenida Мирамар, а цената е включена в редовния ви билет за метрото (2.15 евро).

В непосредствена близост до станцията на фуникуляра се намира кабинковият лифт на Монтжуик. Той ще ви отведе директно до замъка Монтжуик, на най-високата точка на хълма с невероятна гледка към Барселона (12.50 евро). Вариант номер две е редовен автобус № 150, който също спира до замъка.

Знаете ли, че при откриването на фуникуляра на Монтжуик през 1928 г. се е считало, че това е най-бързата кабелна железница в света? Той е превозвал около 6000 души само за един час!“

Кабинковият лифт Montjuïc предлага зашеметяваща гледка към целия град Барселона. За 10-минутното пътуване може да се отпуснете и да се полюбувате на красивия изглед към Барселона и Средиземно море.

Какво да правите на Монтжуик?

Замъкът Монжуик

Препоръчваме ви да започнете пътешествието точно от върха на планината. От замъка можете да се насладите на спираща дъха гледка към пристанището на Барселона. Можете да направите 360º-ва обиколка и да се насладите на някои от непрекъснатите изложби, показващи историята на замъка. На разположение има и снек-бар, както и тоалетни

След като се качите до замъка Монтжуик, ще бъдете посрещнати от китните градини наоколо. Това е приятно място за разходка, плюс спираща дъха гледка към Барселона. Можете да направите 360º-ва обиколка и да се насладите на някои от непрекъснатите изложби, показващи историята на замъка. През лятото има открито кино, наречено Sala Montjuïc, което възпроизвежда филми на стената на замъка.

Входът за замъка е между 6 и 10 евро според възрастта.

След като разгледате замъка, може да изберете да слезете с кабинковия лифт или 20 минути пеша надолу по хълма.

Фондация „Хуан Миро“

Продължавайки на запад по Мирамар авеню, след около 400 метра се стига до музея, посветен на единствения каталонски художник Хуан Миро, с изложени творби от всеки етап от кариерата му.

Градините на Театъра Грек

Този парк също е построен за Международното изложение през 1929 и разполага с известния амфитеатър, който е домакин на представления по време на Грек фестивала на Барселона.

Общински басейн на Монтжуик

Точно на авеню Miramar, разположени диагонално на фуникуляра, тези басейни бяха домакини на гмуркане и водна топка на олимпийските игри, а през 2003 г. Кайли Миноуг снима музикалния клип за „Slow“.

Може да приключите приятната разходка до хълма Монтжуик като поплувате и поплажувате край басейните.

Магическият фонтан Монтжуик

Първото изпълнение на вълшебния фонтан на Монтжуик (Font màgica de Montjuïc in Catalan) е на 19 май 1929 г. по време на Голямото Международнот изложение. Дизайнерът Carles Buigas представя плановете си една година по-рано и мнозина смятат, че проектът е твърде амбициозен, за да бъде създаден, а още по-малко завършен навреме.

Над 3000 работници участват в работите по проекта и за по-малко от година се ражда магическият фонтан.

Вълшебният фонтан е грандиозно представление на цветовете, светлината, движението, музиката и водната акробатика – ако смесите тези елементи заедно в правилните комбинации, ще получите чиста магия! Магическият фонтан е едно от „задължително да се види“ забележителности на Барселона.